Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Rat utječe i na ostatak Europe: U rumunjskom ljetovalištu eksplodirala mina, Poljaci uhitili Wagnerove propangadiste

Russia Pulls Out Of Black Sea Grain Deal
Foto: Zozulia Yulii/Ukrinform/ABACA/AB
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.08.2023.
u 15:00

Tijekom noći ruske su snage ponovno napale lučki grad na Crnom moru Odesu, objavili su jutros lokalni dužnosnici. Najmanje tri osobe su ozlijeđene. Tijekom dana incidenti su zabilježeni i izvan granica Rusije i Ukrajine.

Ove nedjelje ruski ratni brod ispalio je hice upozorenja na teretni koji se kretao prema sjeveru, u jeku novih napetosti na Crnom moru koje su krenule tijekom vikenda. Naime, radilo se o prvom takvom slučaju otkad je Rusija istupila iz sporazuma o izvozu žita. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

16:07-  Ukrajina je u ponedjeljak objavila da je na jugu i istoku zemlje napredovala u sklopu protuofenzive pokrenute prije dva mjeseca kako bi oslobodila teritorije što ih je okupirala Rusija. Na istoku zemlje bitka za Bahmut traje već godinu dana. Zauzeli su ga Rusi u svibnju nakon višemjesečnih krvavih borbi, a taj opustošeni grad, koji je postao simbol rata, sada brane moskovske trupe.

"U sektoru Bahmut prošli su tjedan oslobođena 3 km2. A sveukupno je na južnome krilu sektora Bahmut već oslobođeno 40 km2", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Ganna Maliar. Ukrajina ima veće probleme sjevernije u području oko Kupjanska.  Ruske vlasti ponavljaju da je ukrajinska protuofenziva već propala. I Moskva je pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku zemlje te prijeti gradu Kupjansku koji je Kijev oslobodio prošlog rujna.

U četvrtak su ukrajinske vlasti bile primorane narediti evakuaciju više desetaka sela pred ruskim napredovanjem u ovom dijelu regije Harkiv. U pogledu uspjeha ukrajinskih snaga na južnome frontu Maliar je bila nejasna kada je govorila o napredovanju ukrajinskih snaga. "Imamo neke uspjehe, a i u Hersonu traju akcije", rekla je. Uz golemu vojnu pomoć zapadnih zemalja Ukrajina je u lipnju pokrenula opsežnu protuofenzivu da bi istjerala rusku vojsku s teritorija koje je okupirala.

Kijev se za operaciju pripremao mjesecima, gomilajući resurse i obučavajući regrute. No za to su vrijeme Rusi stvorili snažnu obranu, pa ukrajinska vojska napreduje uz velike poteškoće. U ponedjeljak je Kijev posjetio njemački ministar financija Christian Lindner. "Istaknuo sam da Ukrajini hitno treba naoružanje. Računamo na to da će naši partneri razumjeti situaciju i da se tako nešto ne može odgađati", kazao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nakon razgovora s Lindnerom. 

14:48 - Blizu rumunjskog obalnog grada Costinestija u ponedjeljak je odjeknula eksplozija, objavili su lokalni mediji pozivajući se na očevice i hitne službe. Vjeruje se da je riječ o ruskoj protubrodskoj mini, rekao je glasnogovornik ruske mornarice televiziji Digi24. Civilna zaštita je objavila da nema ozlijeđenih.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, rumunjska mornarica onesposobila je pet ruskih mina u Crnom moru, rekao je glasnogovornik. Costinesti je jako popularno turističko odredište na Crnom moru, oko 250 kilometara istočno od Bukurešta. Prema vlastima, do eksplozije je došlo na nasipu blizu hotela. Nakon eksplozije uzdigao se crni dim, rekao je očevidac koji je incident promatrao s hotelske terase, prenio je Digi24.


13:29 - Poljska je privela dvojicu Rusa koji su u poljskim gradovima dijelili propagandne materijale Wagnerove skupine, rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski.

"Agencija za unutarnju sigurnost identificirala je i privela dvojicu Rusa koji su distribuirali propagandne materijale Wagner grupe u Krakowu i Varšavi", napisao je Kaminski na platformi za razmjenu poruka X, ranije poznatoj kao Twitter.

Obojica su, između ostalog, optuženi za špijunažu i uhićeni su. Serija postera s logom ruske privatne plaćeničke skupine Wagner pojavila se na ulicama Krakowa, objavili su u subotu poljski mediji.

Proteklih tjedana na granici s Bjelorusijom su se pojavili ruski plaćenici iz skupine Wagner, što je poljski premijer Mateusz Morawiecki proglasio pokušajem destabilizacije istočnog krila NATO-a. Poljsko ministarstvo obrane najavilo je slanje dodatnih snaga na tu granicu.


11:45 - Kineski ministar obrane Li Shangfu posjetit će Rusiju i Bjelorusiju od 14. do 19. kolovoza, navodi se u priopćenju ministarstva u ponedjeljak.

Dok bude u Rusiji Li će prisustvovati međunarodnom sigurnosnom sastanku i tamo održati govor, navodi se u priopćenju. Također će se sastati s čelnicima ruskog ministarstva nacionalne obrane.

Tijekom posjeta Bjelorusiji sastat će se s bjeloruskim državnim i vojnim vrhom.  Kina i Rusija su ojačale vojne veze, provodeći zajedničke patrole i vojne vježbe.

Li se u travnju u Moskvi sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, obećavši jačanje vojne suradnje. U srpnju se Li sastao sa zapovjednikom ruske mornarice u Pekingu.


9:43 - Ukrajina je u ponedjeljak osudila ono što je nazvala provokativnim ruskim akcijama, dan nakon što je ruski ratni brod ispalio hice upozorenja na teretni brod u Crnom moru.

"Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine oštro osuđuje provokativne akcije koje je Ruska Federacija izvela 13. kolovoza u Crnom moru u vezi s turskim brodom za suhi teret 'Sukru Okan' koji je bio na putu za luku Izmail", navodi se u priopćenju ministarstva.

"Ruska mornarica grubo je prekršila Povelju UN-a, UN-ovu Konvenciju o pravu mora i druge norme međunarodnog prava. Ove radnje primjer su ruske namjerne politike ugrožavanja slobode plovidbe i sigurnosti komercijalnog brodarstva u Crnom moru."


7:42 - Odesa je bila pod dva vala napada tijekom noći, objavio je guverner Oleg Kiper, dodajući kako je na grad bilo lansirano 15 raketa i osam projektila Kalibr. Ipak, dodao je Kiper, Ukrajina je sve uništila.

- Kao posljedica uništavanja raketa koje su Rusi lansirali na centar Odese, krhotine su oštetile prostorije jedne obrazovne institucije, stambenu zgradu i tržnicu. Eksplozija je uništila prozore na nekoliko grada i oštetila više automobila. Požar je izbio na tri postrojenja - izvijestio je guverner. 

Osim toga, tri djelatnika na tržnici je ozlijeđeno, od kojih je dvoje hospitalizirano.


7:01 - Tijekom noći ruske su snage ponovno napale lučki grad na Crnom moru Odesu, objavili su jutros lokalni dužnosnici. Najmanje tri osobe su ozlijeđene, a guverner regije kazao je kako je zbog krhotine rakete izbio požar u gradu.

POVEZANI ČLANCI:

- Prozori na zgradama su bili eksplodirali zbog rakete - napisao je Oleg Kiper na Telegramu. Naknadno su i Oružane snage Ukrajine objavile kako je njihova protuzračna obrana uništila svih 15 dronova koje je Rusija lansirala. Osim Odese, na udaru je bio i Mikolajev u kojem su se oglasile sirene.

>> VIDEO Kotromanović o ukrajinskoj protuofenzivi i ima li šanse

Ključne riječi

Komentara 139

DU
Deleted user
08:18 14.08.2023.

jučer je bila bežanija iz Urožanija pa se osvećuju po civilima mile-martić taktikom

Avatar berija1
berija1
08:10 14.08.2023.

Kad god Rusi tuku civile znak je da gube na bojnom polju.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:21 14.08.2023.

Donjeck: Urozhaine su potpuno oslobođeni od ruske okupatorske vojske. Skoro cijela ruska brigada angažirana u bitci je uništena a ostaci su pokušali bježati pješice u smjeru juga uz ogromne gubitke. Rusku vojsku je porazilo elitno ukrajinsko mornaričko pješaštvo. Teški gubici su nastali nakon što rusko zapovjedništvo nije tri dana nakon proboja prve utvrđene linije obrane organiziralo uređeno povlačenje kako bi sačuvalo vojsku. Ovako je vojska bez organiziranog sustava zapovijedanja u jednom trenutku pod pritiskom potpunog opkoljavanja krenula u bijeg ostavivši svu tehniku na bojištu. Ukrajinci granatiraju cestu T0518 koja povezuje Staromlynivku i Kermenčik oko koje se u manjim skupinama okupljaju ruski vojnici u neredu. Geolociranjem je ustanovljeno iz snimaka da je i sjeverni dio naselja Zavitne Bazhannia u rukama prednjih ukrajinskih snaga koje su ga zauzele iz pokreta. Dalje na jugu je Staromlynivka, utvrđeno sjedište ruske komanda na širem dijelu fronte u području meandera rijeke Mokry Yalu. To će biti teže zauzeti iz pokreta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije