Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzlet krajnje desne stranke

Novi šok za liberale: AfD na 32% u Brandenburgu

AfD calls for protests amid rising energy costs in Berlin
Foto: CHRISTIAN MANG/REUTERS
1/3
15.09.2023.
u 15:13

Uz Brandenburg, AfD je sada najjača stranka i uTiringiji (32 posto), Saskoj (35 posto) i Mecklenburg-Zapadnom Pomeraniju (29 posto)

Uzletu krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) nema kraja. AfD iz tjedna u tjedan izaziva politički potres u Njemačkoj. U Brandenburgu je stranka krajnje desnice po prvi put ispred svih ostalih stranaka: da su izbori u ovoj njemačkoj saveznoj državi u nedjelju, AfD bi tamo dobio 32 posto glasova. To proizlazi iz istraživanja koje je proveo Infratest-dimap u ime rbb24 i Antenne Brandenburg za takozvani “Brandenburški trend”. To dovodi AfD do devet postotnih bodova više nego u zadnjem istraživanju RBB-a u travnju.

AfD je sada najjača stranka u anketama u četiri savezne države: već prednjači u Tiringiji (32 posto), Saskoj (35 posto) i Mecklenburg-Zapadnom Pomeraniju (29 posto). U Brandenburgu se sada povećava pritisak na SPD, koji je na vlasti više od 30 godina, a po anketi dobio bi samo 20 posto - ​​dva postotna boda manje nego u prethodnom istraživanju.

VEZANI ČLANCI:

“Nikakvih problema s AfD-om u državnoj vladi” ne bi imalo 38 posto ispitanika. Uključujući 92 posto glasača AfD-a, ali i 37 posto pristaša Slobodnih birača i 24 posto pristaša CDU-a. Čak 21 posto simpatizera ljevičarskih stranaka nema ništa protiv AfD-a u saveznoj vladi, piše Bild. Samo su glasači SPD-a i Zelenih 90, odnosno 98 posto, striktno protiv AfD-a na vlasti.

Činjenica je je da je brandenburški AfD jedna je od najradikalnijih državnih udruga desničarske stranke, a Ured za zaštitu Ustava smatra je “sumnjivim slučajem desnog ekstremizma”. Više od 60 posto članova pripada i etnonacionalističkom “Krilu”, koje Ured za zaštitu Ustava svrstava u “izrazito desno ekstremističku” organizaciju.

VEZANI ČLANCI:

AfD ima najveću konkurenciju u krajnjoj ljevici: 44 posto Brandenburžana pozdravilo bi osnivanje stranke Sare Wagenknech, bivše čelnice krasjnje ljevičarske frakcije u Bundestagu, koja je nasljednica komunističke stranke SED iz bivše Demokratske Republike Njemačke. Poput AfD-a, i Wagenknecht simpatizira invazora na Ukrajinu Putina i želi zatvaranje granica prema migrantima. Ali za razliku od AfD-a, nasljednica baštine SED-a želi nacionalizirati tvrtke i profite.

CDU je pao na 18 posto (-5), Zeleni na 8 posto (-1). Prema tom statusu, Ljevica bi također bila zastupljena u pokrajinskom parlamentu s 8 posto (+1) i Brandenburški ujedinjeni građanski pokreti/Slobodni birači sa 6 posto (+1).

VIDEO Upravno vijeće Europske središnje banke povećalo tri ključne kamatne stope

Ključne riječi

Komentara 7

ST
StariSokol
18:32 15.09.2023.

Strašno kakovo blaćenje AfD-a. To su pravi Njemački domoljubi a ne neki ultra ili neznam kakovi ne desni.

MA
marcellus
20:16 15.09.2023.

Ako neka stranka ima preko 30 posto glasova onda nije "krajnje desna" nego je blizu političkog centra u državi. "Krajnje desno" i "krajnje lijevo" su stranke koje imaju 2-5 posto glasova na krajevima

FR
frane19
20:20 15.09.2023.

Ako nisi za to da ti beduini upadaju po noći u državu, onda si "ultradesničar". Lijepo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije