Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAKET MJERA Na prijedlog ministra financija i riznice BiH Dragana Vrankića

Novi scenarij za novu realnost

05.03.2009.
u 23:00

Na prijedlog ministra financija i riznice Bosne i Hercegovine Dragana Vrankića, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine naložilo je poduzimanje paketa mjera za ublažavanje utjecaja globalne ekonomske krize po gospodarstvo Bosne i Hercegovine .

Ove mjere povezane su s ograničavanjem rasta plaća u javnome sektoru i ograničavanjem izdvajanja za socijalni sektor te smanjenjem obveznih bankarskih pričuva koje bi se mogle usmjeriti u nova zapošljavanja.

Uz to, ovim mjerama treba osigurati stabilnosti bankarskoga sektora, smanjiti kamate i povećati osigurane depozite, uvesti trošarine te korisiti povoljne europske financijske fondove, kao i poduzeti mjere za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora.

- Ekonomske su se prognoze za 2009. godinu, međutim, pogoršale kako u odnosu na razdoblje pripreme proračuna za 2009. godinu, tako i u odnosu na razdoblje u kojem su pisane preporuke, te bi i mjere koje predlaže Vijeće ministara trebale uvažavati nove realnosti i temeljiti se na pesimističnijem scenariju oporavka globalnog gospodarstva i utjecaja na Bosnu i Hercegovinu , navodi ministar Vrankić u izvješću koje je rađeno na temelju informacija Svjetske banke. Paket mjera, između ostalog, bit će usmjeren na povećanje visine osiguranih depozita na 50.000 konvertibilnih maraka i povećanje likvidnosti banaka angažiranjem dodatnih slobodnih proračunskih sredstava, usvajanje Zakona o trošarinama, čijom se primjenom osiguravaju dodatna sredstva za proračune entiteta.

Ovaj paket predviđa i provedbu zakonskog rješenja uvođenja posebne cestarine u iznosu deset feninga po litri za naftne prerađevine kako bi entitetske uprave, odnosno javna poduzeća za ceste, ispoštovalale obveze u svezi s kreditnim aranžmanima.

Također će se ubrzati proces provedbe povoljnih kredita IPA projekata za 2007. i 2008. godinu, a posebno za 2009. godinu jer su u planiranim projektima IPA-e za 2009. godinu sadržani projekti potpore izgradnji infrastrukture i poticaja malim i srednjim poduzećima u iznosu od 40 milijuna eura. Ministarstvo vanjske trgovine zaduženo je za stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta izmjenama i prilagođavanjem zakonske regulative kojom se unaprjeđuje jedinstveni ekonomski prostor i poboljšava poslovni ambijent.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije