Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Nemar je prva iskra"

Novi promotivni spotovi Hrvatskih šuma: Građanima i turistima žele prikazati uzroke požara

Foto: Hrvatske šume
1/2
13.06.2023.
u 10:24

Hrvatske šume ističu da pokupljen opušak, staklo bačeno u smeće ili plamen ugašen do kraja često mogu značiti više od cijelog niza protupožarnih mjera.

Hrvatske šume (HŠ) pokrenule su kampanju "Nemar je prva iskra", upozoravajući putem promotivnih spotova da su neugašena vatra i opušci u prirodi te odbačeno staklo najčešći okidači ljetnih šumskih požara. Stručnjaci procjenjuju da su čovjek i njegov nemar glavni uzrok čak 90 posto požara pa Hrvatske šume kampanjom žele osvijestiti građane i turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre.

Protagonisti promotivnih sportova su obični ljudi čije se nesmotrene radnje često mogu vidjeti u stvarnosti, a posljedica im je vatra s katastrofalnim ishodom. Hrvatske šume ističu da pokupljen opušak, staklo bačeno u smeće ili plamen ugašen do kraja često mogu značiti više od cijelog niza protupožarnih mjera.

Protupožarna sezona traje neprestano pa će Hrvatske šume u 2023. u te svrhe uložiti više od 16 milijuna eura. Nabavljena je integrirana usluga video nadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara. Ukupno se u šumama nalazi 96 kamera na 48 lokacija i četiri nadzorna operativna centra u četiri dalmatinske županije, a njihov će se broj povećavati u narednim danima.

POVEZANI ČLANCI:

Dok traje protupožarna sezona, od lipnja do rujna, aktivnosti se pojačavaju pa je tako organizirana i pojačana motriteljsko-dojavna služba na području krša kako bi se što više smanjilo vrijeme reakcije na uočen dim, navode u Hrvatskim šumama.

>> VIDEO Vozila izgorjela u požaru u Rijeci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije