Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KROZ PUKOTINU

Novi problemi za Fukushimu: Iz otpadnog spremnika procurila voda visoke radioaktivnosti

fukushima
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
07.10.2016.
u 07:25

Prije tri godine japanski premijer Shinzo Abe uvjerio je članove Međunarodnog olimpijskog odbora da je situacija u oštećenoj 'nuklearki' pod kontrolom, što je pomoglo Tokiju u dobivanju domaćinstva Olimpijskih igara 2020. godine.

 Voda visoke radioaktivnosti procurila je iz otpadnog spremnika u nuklearnoj elektrani Fukushima, koja je prije pet godina bila teško oštećena potresom i tsunamijem, objavili su u petak japanski mediji.

Oko 32 litre opasnog sadržaja procurilo je kroz pukotinu na spremniku u Fukushima Daiichi nuklearnoj elektrani i pomiješalo se s kišnicom na tlu. Problem je saniran tako što su radnici u elektrani premjestili dio otpadnih voda iz jednog spremnika u drugi, toliko da se razina sadržaja u oštećenom spremniku spustila ispod mjesta na kojem je nastalo oštećenje.

Od ožujka 2011., kad su u elektrani teško oštećena tri od šest nuklearnih reaktora, u njih je ubrizgavana voda potrebna za hlađenje, a izgrađeno je više od 1000 spremnika u kojima se radioaktivna voda zadržava. No, od gotovo od početka procesa postoji problem s istjecanjem vode iz spremnika, koja potom završava u Tihom oceanu.

Prije tri godine japanski premijer Shinzo Abe uvjerio je članove Međunarodnog olimpijskog odbora da je situacija u oštećenoj 'nuklearki' pod kontrolom, što je pomoglo Tokiju u dobivanju domaćinstva Olimpijskih igara 2020. godine.

>> Bivši japanski premijer: 'Izbjegli smo nuklearnu kataklizmu u posljednji tren'

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
13:10 07.10.2016.

na koji način je japan 'uvjerio' olimpijce da je sad sve sigurno? istim metodama kao što su amerikanci dobili salt lake city? nije me briga za katar, ruse, al me jako briga što se ovakve moralne veličine tipa japanaca, englezaza i amerikanaca služe istim sredstvima, i još gorim, od onih koje za to optužuju.neka se domaćinstvo dobije licitažom i gotovo!

CR
CrniP
15:23 07.10.2016.

32 litre iscurile u Japanu... 32 litre!!! 32 litre?!? Ne 35?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije