Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u Ukrajini

VIDEO Živčani slom šefa Wagnera: Psovao ruskog ministra obrane pa rekao da odlaze iz Bahmuta

Foto: Twitter
1/6
Autori: Vecernji.hr , Hina
05.05.2023.
u 12:17

Napad bespilotnom letjelicom na rafineriju nafte na jugu Rusije, drugi dan zaredom, izazvao je požar. I dalje bijesni bitka za Bahmut, a Jevgenij Prigožin najavio je odlazak skupine Wagner iz grada.

Drugi dan za redom napadnuta je rafinerija na ruskom teritoriju. Ukrajinci za napad ne preuzimaju odgovornost. 

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang poručio je svojim ruskim i indijskim kolegama da će Kina s njihovim zemljama produbljivati bilateralne veze i obećao da će ta "koordinacija i suradnja" samo jačati. 

Tijek događaja: 

11:29 Jevgenij Prigožin, zapovjednik Wagnera, ruskih plaćeničkih snaga, rekao je u iznenadnoj i dramatičnoj objavi u petak da će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bahmut koji pokušavaju zauzeti od prošlog ljeta. Prigožin je rekao da će to područje napustiti 10. svibnja zbog teških gubitaka i neadekvatne opskrbe streljivom.

"Objavljujem u ime boraca Wagnera, u ime zapovjedništva Wagnera, da smo 10. svibnja 2023. dužni prenijeti položaje u naselju Bahmut postrojbama ministarstva obrane te povući ostatke Wagnera u logističke kampove gdje ćemo lizati svoje rane", rekao je Prigožin u izjavi.

"Povlačim Wagnerove postrojbe iz Bahmuta jer su u nedostatku streljiva osuđene na besmislen nestanak", poručio je. Wagner je od prošlog ljeta predvodio ruske pokušaje zauzimanja Bahmuta, u najduljoj i najkrvavijoj bitki u ratu u Ukrajini. Nije jasno može li se Prigožinova izjava uzeti zdravo za gotovo, budući da je u prošlosti često objavljivao impulzivne komentare. Tek prošli tjedan povukao je jednu izjavu za koju je rekao da je dao iz "šale".

Njegova zadnja izjava slijedi nakon videa punog psovki objavljenog u petak rano ujutro u kojem Prigožin, okružen desecima leševa za koje je rekao da su Wagnerovi borci, viče i psuje ministru obrane Sergeju Šojguu i načelniku Glavnog stožera Valeriju Gerasimovu. Imamo 70 posto manjka streljiva. Šojgu! Gerasimov! Gdje je ********* streljivo?", vikao je u kameru.

Odgovorni će ići k vragu, vikao je Prigožin, prije nego što je rekao da bi Wagnerovi gubici bili pet puta manji da je bio adekvatno opskrbljen.Rekao je da su oni krivi za Wagnerove gubitke jer im je nedostajalo streljiva.

"Ovo su Wagnerovi momci koji su danas umrli. Krv je još svježa", rekao je Prigožin, pokazujući na trupla oko sebe. - Došli su ovdje kao dobrovoljci i ginu da bi se vi mogli debljati u svojim uredima. Prigožin, čija je skupina Wagner predvodila ruski višemjesečni napad na istočni ukrajinski grad Bahmut, počeo se javno svađati sa zapovjednicima obrane prošle godine optužujući ih za nesposobnost i namjerno uskraćivanje  streljiva zbog osobnog animoziteta prema njemu. Proteklih tjedana Prigožin se suzdržao od javnih napada na Šojgua, premda je nastavio sugerirati da je namjerno uskraćivanje streljiva povećalo Wagnerove gubitke.

9:45 Napad bespilotnom letjelicom na rafineriju nafte na jugu Rusije, drugi dan zaredom, izazvao je požar, objavila je u petak novinska agencija TASS pozivajući se na službu za hitna stanja. Ruska novinska agencija RIA Novosti također je izvijestila o napadu u kojem nije bilo žrtava te dodala da je požar ugašen. Zasad nije jasno tko stoji iza incidenta. Ukrajinske vlasti uobičajeno ne preuzimaju odgovornost za takve napade unutar ruskog teritorija.

Rafinerija Ilskij blizu crnomorske luke Novorosijsk u pokrajini Krasnodar ima kapacitet prerade oko 6,6 milijuna tona na godinu. Riječ je o napadu drugi dan zaredom pošto se dio pogona rafinerije Ilskij zapalio nakon napada dronom i noću na četvrtak, o čemu su izvijestile agencije. 

7:00 Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang poručio je svojim ruskim i indijskim kolegama da će Kina s njihovim zemljama produbljivati bilateralne veze i obećao da će ta "koordinacija i suradnja" samo jačati. Qin se u četvrtak u Indiji sastao s drugim ministrima vanjskih poslova Šangajske organizacije za suradnju (SCO), skupinom država koje obuhvaćaju veći dio Euroazije. Peking nastoji očuvati stabilne odnose sa zemljama u regiji dok su veze sa Zapadom, posebice Washingtonom, i dalje zategnute.

Sjedinjene Države već dugo pozivaju Kinu da pomogne u rješavanju rata u Ukrajini iako je Peking odbijao osuditi ruske vojne poteze kao invaziju. Značajno je da je prošlog tjedna kineski predsjednik Xi Jinping razgovarao izravno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prvi put otkako je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu.Tijekom sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama sastanka SCO-a, Qin je rekao da je Kina "spremna održavati komunikaciju i koordinaciju s Rusijom kako bi dala opipljiv doprinos političkom rješavanju krize" u Ukrajini.

Dvije su se strane također složile ojačati komunikaciju i koordinaciju s drugim državama članicama SCO-a i održati "jedinstvo" bloka, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova od petka. Dodatno su se složili ojačati koordinaciju u azijsko-pacifičkom području, priopćilo je ministarstvo, ne navodeći pojedinosti. Trenutno blok uključuje Rusiju, Indiju, Kinu, Pakistan i četiri zemlje srednje Azije - Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan. Očekuje se da će Iran i Bjelorusija biti primljeni u SCO na summitu u New Delhiju u srpnju, rekao je dužnosnik indijskog ministarstva vanjskih poslova.

Na odvojenom sastanku s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom, Qin je rekao da je Kina voljna produbiti "koordinaciju i suradnju" u međunarodnim i regionalnim pitanjima s Indijom i vratiti veze na "zdrav" kolosijek razvoja. Veze Kine i Indije pogoršale su se od 2020. godine, kada su se njihove trupe sukobile na spornoj himalajskoj granici pri čemu su 24 osobe ubijene. Prošlog mjeseca Peking je objavio zemljovid koji prikazuje pokrajinu Arunachal Pradesh, na koji Indija polaže pravo, kao dio Tibeta, što je razljutilo New Delhi. Qin je rekao Jaishankaru da je situacija na granici "općenito stabilna". "Trebali bismo izvući iskustvo i lekcije iz povijesti, shvaćati bilateralne odnose sa strateške visine i dugoročne perspektive, poštovati jedni druge, učiti jedni od drugih i postići zajednički uspjeh", rekao je Qin Jaishankaru.

Ključne riječi

Komentara 45

SA
sasha68
13:13 05.05.2023.

oće na traktorima ko braca

DU
Deleted user
13:43 05.05.2023.

Čini se da svjedočimo nebeskoj ljubavi Kine, Indije i Rusije. A onda se potiho provuče vijest da su višemjesečni pregovori Indije i Rusije završeni neuspjehom. Indija ipak neće moći plaćati rupijima. Ccc.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
11:54 05.05.2023.

Prigožin najavio povlačenje wagnera iz Bakhmuta. Kao razlog naveo nedostatak streljiva. Ujedno se slikao sa mrtvim wagnerovcima kao dokazom da ginu jer nema streljiva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije