Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
restauracija monarhije

Novi kralj tješi puk zbog debakla na SP-u

španjolski kralj
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/9
20.06.2014.
u 16:14

Novi poglavar mora vratiti vjeru u monarhiju narušenu krizom

Španjolski novi kralj Felipe VI. Bourbon (46) prisegnuo je jučer najavivši novo razdoblje u kojem će pokušati vratiti vjeru u monarhiju narušenu gospodarskom krizom, skandalima, separatizmom i općim razočaranjem u političare. Tijekom ceremonije, koja je odisala umjerenošću, pozvao je Španjolce na jedinstvo i poštivanje kulturnih razlika medu tamošnjim regijama. Govor je završio s “hvala” na španjolskom, baskijskom, katalonskom i galicijskom jeziku.

Odstupio zbog starosti

Felipe je postao kralj nakon sto je prošli mjesec njegov otac Juan Carlos (76) odstupio zbog starosti i narušenog zdravlja, nakon 39 godina na prijestolju. Nakon serije skandala brojni Španjolci, napose mladi pitaju se ima li uopće smisla imati kralja.No tisuće građana sa španjolskim zastavama izašlo je na ulice pozdraviti novog vladara. Hoće li uspjeti iskoristiti simboličnu vlast za dijalog s vodama bogate sjeveroistočne regije Katalonije, gdje raste želja za odcjepljenjem, bit će mu najveći izazov.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

“Ima prostora za sve nas u ujedinjenoj i raznolikoj Španjolskoj”, rekao je kralj Felipe.

Pojavivši se u vojnoj odori dao je prisegu nad ustavom, a onda u staroj kraljevskoj palači u centru Madrida primio je dvije tisuće gostiju – političke, crkvene, kulturne i druge predstavnike. Nakon sto je s novom kraljicom Letizijom, njihovim dvjema kćerkama, te bivšim kraljem Juanom Carlosom i kraljicom Sofijom izašao na balkon palače, od kuda je mahnuo okupljenom mnoštvu, spustio se u crni Rolls Royce bez krova te zaputio ulicama Madrida.

Na ulicama se miješala tuga zbog ispadanja Španjolske sa Svjetskog nogometnog prvenstva sa svečanim ugođajem inauguracije novoga kralja. Stotine crveno-žutih zastava na balkonima i prozorima postavljene su dan prije uoči šokantne utakmice protiv Čilea.

Iz gomile su se prolamali uzvici: “Živio kralj! Živjela Španjolska!”. Brojni turisti uživajući u lijepom vremenu gurali su se s fotoaparatima ne bi li ovjekovječili povijesni trenutak.

Pada popularnost

Ljevičarskim skupinama i građanima koji traže ukidanje monarhije i uspostavu republike nije bio dopušten prosvjed kojeg su planirali organizirati u isto vrijeme.

Popularnost monarhije pada posebno od kada je njegov otac Juan Carlos 2012., bio u Bocvani u lovu na slonove. Protiv Felipeove sestre podignuta je optužnica za pomaganje suprugu u novčanim malverzacijama.

Komentara 1

OG
Oger
19:40 20.06.2014.

Kako onda vjerovati nasim novinarima? Felipe je zakletvu polozio u parlamentu, pa se s Leticijom vozio ulicama Madrida u kraljevsku palacu (u kojoj ne stanuje) i tu su izasli na balkon zajedno s Carlosom i Sofijom te djecom. - A vidi sto gore pise. Ali - glavno da se traca o Leticiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije