Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK SUKOBA

Novi incident u Crvenom moru: Brod pogođen projektilom kod Jemena

FILE PHOTO: FILE PHOTO: A grain ship carrying Ukrainian grain is seen in the Black Sea near Ukrainian port of Odesa
Stringer/REUTERS
Autori: Hina, Večernji.hr
16.01.2024.
u 13:37

Novi je to incident nakon što je u ponedjeljak pogođen još jedan brod.

Teretni brod za rasuti teret koji plovi pod zastavom Malte te je u grčkom vlasništvu pogođen je projektilom kod Jemena, javila je Agencija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO). Za sada nije poznato je li u napadu itko poginuo ili ozlijeđen, baš kao ni razmjeri štete.

Inače, novi je to incident nakon što je u ponedjeljak pogođen još jedan brod. – Protubrodski balistički projektil koji su ispalili hutijski militanti pogodio je u ponedjeljak kontejnerski brod, koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a u vlasništvu je i pod upravom SAD-a – objavila je američka vojska u ponedjeljak na društvenoj platformi X. Brod nije izvijestio da ima ozlijeđenih ili značajnije štete i nastavlja svoje putovanje, stoji u objavi.

Da podsjetimo, od izbijanja rata u Gazi između Izraela i islamističke militantne organizacije Hamas, Huti, koje podržava Iran, opetovano su napadali brodove u Crvenom moru. Prošloga tjedna SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, u odgovoru na napad na brodove, napali su položaje skupine Huti u Jemenu, uz potporu Nizozemske, Kanade, Australije i Bahreina.

Ranije u nedjelju čelnik libanonskog pokreta Hezbolah, koji podržava Iran, Hassan Nasrallah, rekao je da će nedavni američki napadi na Hute u Jemenu naštetiti svjetskom brodskom prijevozu u Crvenom moru. Dodao je da će Huti nastaviti gađati izraelske brodove ili one koji idu prema izraelskim lukama.

VEZANI ČLANCI:

– Nedavna agresija na Jemen predstavlja američko-britansku glupost i američku nedosljednost – rekao je Nasrallah u televizijskom obraćanju. – U isto vrijeme dok Amerikanci pozivaju da se rat ne širi, oni ga proširuju. Ono što su Amerikanci učinili u Crvenom moru naštetilo bi međunarodnoj plovidbi u cjelini – dodao je šef Hezbolaha.

Američka vojska priopćila je u ponedjeljak da je još jedan projektil koji su ispalili jemenski pobunjenici presretnut na jugu Crvenog mora. Pobunjenici su ispalili protubrodsku krstareću raketu prema razaraču američke mornarice oko 16:45 po lokalnom vremenu u nedjelju, objavilo je regionalno zapovjedništvo američke vojske u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak na društvenoj mreži X. Projektil su presrele američke zračne snage u blizini jemenskog obalnog grada Al Hudaida. Nema izvješća o žrtvama ili šteti.

Britanija će pričekati prije što nego donese odluku o novim napadima na proiranske Hute u Jemenu kako bi zaštitila međunarodni pomorski prijevoz, rekao je u ponedjeljak britanski ministar obrane Grant Shapps.

– Pričekajmo da vidimo što će se dogoditi jer ne želimo biti upleteni u akciju u Crvenom moru. Ali u konačnici sloboda plovidbe međunarodno je pravo koje mora biti zaštićeno – rekao je Shapps za Sky News, odgovarajući na pitanje hoće li Britanija još napadati.

Shapps je rekao da Britanija prati situaciju. – Oni bi trebali biti svjesni da ćemo, ako to ne prestane, morati donijeti odluke koje moraju biti donesene – rekao je. 

VIDEO SAD i Britanija pokrenule su napade na više od 60 meta na 16 lokacija koje koriste Huti

Komentara 4

Avatar Gotcha1
Gotcha1
14:20 16.01.2024.

Po svemu sudeci Iran svjesno kormilari u vode direktnog sukoba sa USA. Izjava Huta da sire listu 'kandidata' na sve sto je americko bez obzira plovio taj brod prema Izraelu ili ne moze se smatrati kao formalna objava rata;pitanje interpretacije recenog. Vec od pocetka,orgijanja Hamasa imao sam utisak,to sam i nekoliko puta napisao i ovdje i drugdje,da pravi autori i reziseri svega sto se dogadja na Bl. Istoku,tzv. Sufleri, stoje iza kulisa,neki ispod scene i sapcu tekst(citaj upute,kako,kad i koga roknuti). Ruskoj eliti je dar sa neba 'rusvaj';misle,pusti zapad da se maklja i krvi sa Arapima,lakse cemo zavrsiti posao u Ukrajini,konsolidirati vojno zeljezo i upumpati svjezu krv u 'mannschaft',a onda grunuti na Europu. Teheranskim popovima sa druge strane vec desetljecima cure sline kad pomisle na supremaciju Bl. Istoka i dijela Azije oko njih. Naravno,da bi to bili,moraju najprije demontirati Izrael. I tako,piromani su zapalili planetu,uzivaju,kazu,pusti nek gori samo neka gori,prave se blesavi,a mi obicni ljudi molimo dragog Boga da nam se smiluje. Na nasu zalost,nas je i Bog bacio u kontejner da pravimo drustvo onoj kokosi ili pticurini sta vec je,ma onaj Dodo sa Mauricija..kaze,sta cu sa promasenim eksperimentom napraviti covjeka od ovog krda samoubojica.

Avatar Osprey
Osprey
13:41 16.01.2024.

Treba to speglati tamo

Avatar Gotcha1
Gotcha1
14:22 16.01.2024.

Huti su uz Ukrajinu,Izrael,glad i besmisleni ratovi u Afriki itd itd samo korica knjige crnog scenarija.Mnogo vaznije je politicko prestrojavanje i hvatanje u kozaracko kolo Kine,Rusije i Irana(operativni think tank Teheranskog popa). Uz Indiju,koja se nedavno pridruzila tom klubu mentalnih invalida,danasnja USA i opcenito pro-zapadna diplomacija nema sanse.Obzirom na to da je rat samo forma (nastavak) diplomacije,zapad gubi ovaj rat. Gubi ga i protivnik,samo sto protivnik to se shvaca. Ako je pobjeda unistenje planete,onda neka tako bude.Volio bi da sam poput vecine kreatura ovdje koje bljuju minorne argumente ili se medjusobno granatiraju povijesnim istinama ili lazima,nagadnjanjima i prognozama. 'Sitnica' poput ove Crvenomorske zavrzlame nema,to ne postoji.Postoji samo jedna cinjenica,svaki dan smo blize Armagedonu. Od godine zero,kad smo sisli sa grane i stali na 2 noge,dali nas je Bog stvorio ili smo rezultat slucajnosti evolucije nije vazno,vazno je da nas genom ne funkcionira kad se radi o sprecavanju auto-destrukcije.Figurativno receno,kocnice ne rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije