Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treći dan žalosti

Srbija se oprašta od stradalih u dva strašna zločina: Ministar obrazovanja podnio ostavku

Beograd: I danas se veliki broj građana upisuje u knjigu žalosti u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar”
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/42
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.05.2023.
u 18:43

Srbijanska vlada proglasila je u srijedu trodnevnu žalost poslije masakra u kojem je učenik osnovne škole "Vladislav Ribnikar" ubio osmero školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šestoro učenika i profesoricu. Trodnevna žalost počela je 5. svibnja.

Srbiju su ovoga tjedna potresle dvije velike tragedije, a danas je u zemlji treći dan žalosti. Trinaestgodišnji učenik u srijedu je u beogradskoj osnovnoj školi pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio šestero učenika i nastavnicu. Dan kasnije kod Mladenovca u blizini Beograda 20-godišnji počinitelj automatskom puškom ubio je osmero, a ranio 14 osoba.

VIDEO Specijalci naoružani do zuba: Srpska policija objavila snimku na kojoj hvataju Uroša B.

Tijek događaja: 

18:41 - Ministar obrazovanja Branko Ružić podnio je ostavku, potvrđeno je RTS-u. Ružić je na svom Twitteru  objavio pismo premijerki Ani Brnabić u kojem podnosi ostavku.

17:48 - Policajac M. P., njegova sestra, kao i D. T., žrtve krvavog pohoda  Uroša B. (21) kod Mladenovca, pokopani su danas na groblju u selu Dubona. Veliki broj mještana okupio se da ih isprati na vječni počinak.  Pogrebu je prisustvovao i ministar policije Bratislav Gašić. Više stotina mještana i veliki broj policajaca, kolega ubijenog, ispratili su stradale  Kolege ubijenog policajca i dalje ne mogu vjerovati u to da njega više nema među živima, javlja Nova rs.

15:51 - U. B. osumnjičenom za masovna ubojstva kod Mladenovca i Smedereva određen je pritvor do 30 dana, potvrđeno je za RTS u Višem javnom tužiteljstvu u Smederevu.

15:45 - Četvero ozlijeđenih u zločinima u školi na Vračaru i u selima oko Mladenovca i Smedereva u kritičnom su stanju. U Urgentnom centru nalazi se 8 pacijenata ranjenih kod Mladenovca i Smedereva i troje iz škole "Vladislav Ribnikar". Djevojčica rođena 2005. godine, koja je teško ozlijeđena, bit će ponovno operirana.

15:18 - Danilo Stevandić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova, rekao je za RTS da će MUP ove godine zaposliti 1.200 novih policajaca.  Već sutra od 8 sati, prije početka nastave, u svim školama u Srbiji, kojih ima oko 1.800, do završetka nastave bit će prisutni policijski službenici koji će djelovati preventivno kako ne bi došlo do prekršaja,  te spriječili njihovo izvršenje”, rekao je Stevandić. Zapošljavanjem dodatnih 1200 policajaca, kaže, osigurat će se da svaka škola ima policajca koji će brinuti o sigurnosti učenika i zaposlenika.

“Poseban  naglasak ćemo staviti na učenike u prometu u zonama škola, kao i na detekciju vatrenog oružja, psihoaktivnih supstanci...”, rekao je Stevandić.

Naglasio je da će, osim u zonama škola, u idućem razdoblju biti pojačan angažman policijskih službenika na svim javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana - na trgovima, ulicama, željezničkim i autobusnim kolodvorima, sportskim događanjima.

13:27 - Profesorica povijesti koju ranio dječak (13) ne može vjerovati što je učenik učinio te liječnicima ponavlja kako ništa nije ukazivalo na to. 

Prema riječima liječnika koji se o njoj brinu, iako je sada van životne opasnosti i kaže da se osjeća dobro, učiteljica ponavlja: "Bože, što nam se dogodilo! Što mu je ovo trebalo?", prenosi Kurir

Zbog teških ozljeda, profesoricu čeka još jedna ortopedska operacija.


12:11 - I danas se veliki broj građana upisuje u knjigu žalosti u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar” u Beogradu. 

Beograd: I danas se veliki broj građana upisuje u knjigu žalosti u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar”
1/9

09:37 - Danas će biti pokopane tri žrtve napada kod Mladenovca. Kako navodi portal b92, bit će pokopani policajac Milan i njegova sestra Kristina te njihov prijatelj Dalibor. 


09:31 - S obzirom na to da je u vrijeme izvršenja kaznenog djela kod Mladenovca ubojica Uroš B. imao 20 godina, smatra se da će izbjeći maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

>> OPŠIRNIJE


07:30 - Dječak K.K. (13) detaljno je isplanirao ubojstvo te pretraživao kako da izbjegne zatvor, pokazalo je vještačenje njegovog telefona. Kako je utvrđeno, masovno ubojstvo planirao je mjesec dana. Neposredno prije zločina, pretraživao je Kazneni zakon Srbije kako bi provjerio mogu li djeca kazneno odgovarati. Također, utvrđeno je da je večer prije masovnog ubojstva gledao američki film o masakru u školu, navodi b92.

Beograd: I danas se veliki broj građana upisuje u knjigu žalosti u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar”
1/33

07:25 - Srbijanska vlada proglasila je u srijedu trodnevnu žalost poslije masakra u kojem je učenik osnovne škole "Vladislav Ribnikar" ubio osmero školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šestoro učenika i profesoricu. Trodnevna žalost počela je 5. svibnja.

Ključne riječi

Komentara 18

MA
marli
08:15 07.05.2023.

Uvesti zakon po žurnom postupku već danas da može kazneno odgovarati i zatvorsku kaznu ! Znači li dosadašnji zakon poziv svim 13-godušnjacima da mogu isto napraviti bez kaznene odgovoenosti i zatvorske kazne ???

FU
Fusnota
07:46 07.05.2023.

Možda neće biti u zatvoru, ali mjesta u ludari će biti. Privatne tužbe slijede.

DU
Deleted user
08:47 07.05.2023.

Monstrum

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije