Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predizbori u Michiganu

Sanders neočekivano pobijedio Clinton

Bernie Sanders
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
09.03.2016.
u 20:16

Ako Bernie Sanders nastavi osvajati glasove delegata na terenu, i neki će superdelegati oduzeti svoj glas Hillary Clinton

Iako su sve ankete pokazivale da Hillary Clinton u saveznoj državi Michigan vodi s 20-ak posto prednosti, dogodilo se vrlo veliko iznenađenje – pobjedu u toj državi odnio je Bernie Sanders.

To je dosad njegova najveća i najznačajnija pobjeda zato što se radi o naglašeno industrijskoj državi vrlo teško pogođenoj krizom iz 2008. Za Sandersa je ovo važna pobjeda i jer je pokazala da on na svoju stranu može pridobiti afroameričke glasače koji su do sad bili uz Hillary Clinton.

Južni i sjeverni blok

Ona je premoćno pobijedila u Mississippiju, jednoj od država iz južnoga bloka, u kojem Hillary Clinton doista ima izrazitu prednost, osobito među afroameričkim stanovništvom koje joj je dalo 89-postotnu podršku. No istodobno Clinton nije uspjela osvojiti nijednu veliku državu na sjeveru zemlje, a upravo je to područje na kojem se nalaze neke savezne države koje daju puno delegata i koje su vrlo značajne za pobjedu na predsjedničkim izborima. Stoga će rezultat u Illinoisu i Ohiju, gdje se predizbori održavaju sljedećeg utorka, biti vrlo važan indikator u kojem se smjeru kreće raspoloženje stranačkih birača.

Za sada Clinton ima i glasove 461, a Sanders svega 25 superdelegata Demokratske stranke.

Ako rezultati na terenu krenu u Sandersovu korist, ti superdelegati mogli bi prijeći i na njegovu stranu.

U republikanskom taboru vrhnje je pobrao Donald Trump pobijedivši u Michiganu, Mississippiju i na Havajima, dok je u Idahu pobijedio Ted Cruz.

Noć otrežnjenja

Za Marca Rubija noć nakon predizbora bila je vrlo teška jer se morao uočiti s činjenicom da nije osvojio povjerenje nijednog delegata. Donald Trump dodatno je učvrstio svoju poziciju, što ga već sada čini izglednim osvajačem nominacije. 

>> Trump je ipak manje zlo od Cruza

>> Amerika je spremnija za Trumpa nego za Hillary Clinton

Komentara 9

GV
golub Vaso
20:26 09.03.2016.

wall Street ankete lažu i manipuliraju,nije ni vl daleko

LU
Luka1710
21:09 09.03.2016.

Svi predsjednici koji se nisu slagali s bankama su bili ubijeni, tako da čisto sumnjam da će Sanders postat predsjednik.

GV
golub Vaso
21:29 09.03.2016.

killary Clinton jedva čeka započeti još nekoliko ratova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije