Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kineska pošiljka

Nove dizajnerske droge u BiH ulaze kao mirisni štapići

stapici
REUTERS
10.04.2012.
u 17:43

Riječ je o mješavinama sintetičkih kanabinoida i raznog egzotičnog bilja, a stižu iz Kine

"Magični zmaj" i "spice" imena su novih sintetičkih droga koje su preplavile narkotržište susjedne BiH i Republike Srpske. Riječ je o mješavinama sintetičkih kanabinoida i raznog egzotičnog bilja.

Gojko Vasić, načelnik policije RS-a, novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pojasnio je da se nove droge, koje su jeftinije od uobičajenih, uglavnom prodaju preko interneta, a najvjerojatnije dolaze iz Kine. Kazao je također da tamošnji policijski službenici još uvijek nisu uspjeli zaplijeniti veće količine dizajnerskih droga.

– Policija je nedavno dobila informaciju da je kriminalcima u RS-u ponuđena prodaja 100 kilograma novih vrsta droga. Ponuđeno je da se trgovina obavi na granici sa Hrvatskom – kazao je Vasić dodajući da je droge moguće prepoznati po egzotičnom mirisu koji daje bogatu aromu.

Još opasniji je "krokodil" koji je pronađen u susjednim zemljama, a sadrži teške metale, benzin, crveni fosfor i kodein. Već nakon prvog uzimanja izaziva teške posljedice, a kako je jeftiniji od heroina zovu ga „drogom za siromašne“.

Uzrokuje truljenje mišićnog tkiva i propadanje jetre, a vanjska manifestacija konzumiranja droge je promjena boje kože u zelenu, uz pojavu gnojnih čireva. Ovisnik o „krokodilu“ može poživjeti najviše dvije do tri godine, pojasnio je Siniša Kostrešević iz MUP-a RS-a. Jedini način spašavanja ovisnika jest amputiranje oboljelog organa.

Takozvane dizajnerske droge problematične su jer sadrže supstance koje nisu nužno na listi zabranjenih tvari. Legalne supstance u laboratorijima se koriste kako bi se stvorile droge čiji je kemijski sastav legalan, a učinci su isti kao i kod "poznatih" droga.

Komentara 2

OB
-obrisani-
18:24 10.04.2012.

Uzrokuje truljenje mišićnog tkiva i propadanje jetre, a vanjska manifestacija konzumiranja droge je promjena boje kože u zelenu, uz pojavu gnojnih čireva. Ovisnik o „krokodilu“ može poživjeti najviše dvije do tri godine, pojasnio je Siniša Kostrešević iz MUP-a RS-a. Jedini način spašavanja ovisnika jest amputiranje oboljelog organa. >>>>> Pita li se itko,OD KUD tolika potreba za drogama na zapadu ???!!!

DU
Deleted user
20:06 10.04.2012.

O "krokodilu" je objavljen članak u Jutarnjem još 15.10.2011 uz nekoliko jezivih fotografija. Najgora im je kazna što se raspadaju uživo (na sreću, to valjda kratko traje)......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije