Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD Gradonačelnik Sužnjević izgubio spor

Novčana kazna za uvrede HDZ-a

14.11.2008.
u 16:35

Pravomoćnom presudom bjelovarskog Županijskog suda garešnički gradonačelnik Milan Suženjević (SDP) ipak će zbog iznošenja uvreda GO HDZ-u uplatiti 25.000 kuna.

Sudska pouka
Riječ je o jednoj od rijetkih parnica u kojima se pred licem pravde našao netko od stranačkih predstavnika - i to zato što je neprimjerenim rječnikom govorio o potezima političkih protivnika. Stoga se u presudi, među ostalim, navodi kako Sužnjević kao gradonačelnik treba obavljati vlastite poslove u koje zasigurno ne ulazi iznošenje mišljenja o vrijednosti pojedinih političkih stranaka.

Premda se tijekom predizbornih kampanja mogu čuti i daleko “teže” izjave, bjelovarski odvjetnik Vladimir Gredelj, koji je zastupao GO HDZ-a, tvrdi kako bi ova presuda mogla dobiti na vrijednosti i u budućem tretiranju međustranačke komunikacije.

- Prvi put sud je presudio u slučaju neprimjerenog odnosa naspram druge stranke, što je svojevrstan presedan. To istodobno može odigrati važnu ulogu u podizanju političke kulture u Hrvatskoj i podsjetiti pojedine političare da ipak nisu bogovi - dodao je Gredelj.

Podsjećamo kako se slučaj “izrodio” 2006. godine iz pokušaja predstavnika županijskog HDZ-a da prikupljenim donacijama pomognu u obnovi pročelja garešničkog Dječjeg vrtića Maslačak. Tomu se suprotstavio gradonačelnik Sužnjević uz obrazloženje kako će se svi potrebni radovi financirati iz gradskog proračuna. Dan nakon što su predstavnici HDZ-a “poljubili” vrata vrtića, Sužnjević je sazvao novinarsku konferenciju na kojoj je uz ostalo ustvrdio kako Gradu ne treba “HDZ-ov prljavi novac za jeftinu političku promidžbu”, dodajući da je u ovom slučaju riječ o političkom reketu koji HDZ provodi u nekim gradskim tvrtkama .

Odbio ispriku
To je bila kap koja je prelila čašu tolerancije kod garešničkih HDZ-ovaca, čiji je predsjednik Željko Starčević posegnuo za tužbom.

Zanimljiv je i detalj s lanjskog prvog ročišta, na kojem je Sužnjeviću ponuđena mogućnost javne isprike i “zakopavanje ratnih sjekira”, što je on odlučno odbio tvrdeći kao je govorio samo istinu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije