Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpore

Novac za dovršetak klijeti, apartmana i kušaonica vina

'24.05.2010., Lepoglava - Ravna gora jedna je od najzanimljivih lepoglavskih turistickih destinacija. Photo: Ljiljana Risek/VLM'
'Ljiljana Risek/VLM'
24.05.2010.
u 15:30

Devetero obrtnika i OPG-a dobilo je iz gradskog proračuna 135.000 kuna, obvezavši se na vlastita ulaganja

U dijelu lepoglavske javnosti sa žalcima je dočekana vijest da je gradska uprava Lepoglave vlasnicima pojedinih obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava prošlih dana isplatila po 15.000 kuna pomoći za programe razvitka seoskog turizma. To su ogorčeniji što je jedna obitelj dobila 30.000 kuna, ali za različite projekte. No u gradskoj upravi u tome ne vide ništa sporno.

Novac je dodijeljen onima koji su se prijavili na javni poziv koji je gradska uprava Lepoglave raspisala još koncem ožujka, pa je na račune devet lokalnih obiteljskih gospodarstava i obrta koji su zadovoljili kriterije natječaja uplaćeno ukupno 135.000 kuna. Ugovori o korištenju sredstava potpisani su na prigodnoj svečanosti u lepoglavskoj Gradskoj vijećnici.

– Prednost u dodjeli subvencija imali su ona obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrti koji dosad nisu dobili poticaje te oni čiji su objekti namijenjeni prihvatu turista i izletnika u visokoj fazi dovršetka. Riječ je ponajprije o apartmanima i sličnim smještajnim kapacitetima te kušaonicama vina. Od dvanaest prijavljenih te je kriterije zadovoljilo devet. Važno je da su se svi korisnici ugovorom obvezali na vlastita ulaganja po načelu kuna za kunu, što znači da će na gradskih 15.000 kuna uložiti jednaki iznos vlastita novca – izjavio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

To nije sve. Grad se obvezao da će sa 20 posto novca, ali najviše sa 25.000 kuna, sufinancirati i one turističke obrte koji za razvitak svoje djelatnosti dobiju potporu Ministarstva turizma. Dosad je ministarstvo takve potpore dalo dvama obiteljskim gospodarstvima. Sudjelujući u njihovu financiranju, Lepoglava se uvrstila među malobrojne gradiće koji svojim građanima novčano pomažu da dovrše prihvatne kapacitete i počnu poslovati u njima.

– Većina obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su stekli pravo na potpore u svojim objektima, trebaju obaviti još samo finalne radove, kao što su uređenje prilaza i sanitarnih čvorova.  

Budući da je riječ o završnim radovima, za kratko vrijeme možemo očekivati otvaranje i aktiviranje desetak turističkih objekata, od kušaonica i prodaje kupinova vina do apartmana s prenoćištima – otkrio je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Potpore su dodijeljene Slavku Štefičaru za program unapređivanja sportsko-rekreacijskog i avanturističkog turizma, Katici Črepinko za Izletište u Žarovnici i Tonku Županiću za kušaonicu vina.

Tomo Držaić dobio je potporu za izradu nadstrešnice i bravarije za terasu, Štefanija Rešetar za uređenje izletišta, Velimir Murić za kušaonicu kupinova vina, Jožica Jakopiček za program seoskog turizma, Obrt Fištrek za kušaonicu vina, a OPG Marijete Fištrek za program seoskog turizma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije