Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neovisnost

Norvežani bi Fincima darovali planinu

norveška
Foto: FAH
26.12.2015.
u 08:04

Dio planine Halti u Laponiji već jest u Finskoj, ali je njezin najviši vrh dvjesto metara iza norveške granice

U Norveškoj je pokrenuta internetska peticija da se planinski vrh daruje susjednoj Finskoj kao poklon za stogodišnjicu finske neovisnosti 2017. 

Dio planine Halti u Laponiji već jest u Finskoj, ali je njezin najviši vrh dvjesto metara iza norveške granice. Na Facebooku je pokrenuta kampanja da se granica pomakne i da se vrh daruje Finskoj. Kažu da bi takva promjena jedva bila vidljiva na karti, prenosi BBC.

"Ne samo da bi to bio sjajan poklon, nego i koliko se zemalja može hvalisati da je darovalo planinu", kažu norveški aktivisti pod sloganom "Odvedimo Finsku do novih visina". 
Halti je visok 1365 metara i ne ulazi niti u dvjesto najviših norveških vrhova. Ali bi u Finskoj bio najviši. 

Iza ideje stoji Bjorn Geirr Harsson, umirovljeni zaposlenik nacionalnog norveškog kartografskog zavoda. Harsson je radio na mapiranju te planine još prije tridesetak godina i nije mu bilo jasno kako je vrh pripao Norveškoj.

Sadašnjoj šefici kartografskog zavoda Anne Cathrine Frostrup ideja se sviđa. 

Fincima još i više. Na tamošnjim društvenim mrežama oduševljeni su norveškom plemenitošću. No javio se i jedan praktičniji finski korisnik: "Možemo li planinu zamijeniti za samo jedan naftni izvor?", pitao je.

>> Braku privržen i konzervativni jug i liberalni sjever EU

Ključne riječi

Komentara 4

NO
Norway
12:05 26.12.2015.

Gospon Bjorn je Svedjanin koji bi daroval komad Norveske.Na facebooku!VL,dajte se saberite

DU
Deleted user
10:14 26.12.2015.

I nama ce slovenci Svetu Geru

JA
Jakob1
07:47 02.01.2016.

A mi bi Slovencima uzeli ono malo mora. Bas smo dobri komsije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije