Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAFTNI ŠOK

Norveška će zagrabiti u "fond za crne dane"

ace in Oslo, Norway, 18 August 2013. The service was starown Princess Mette-Marit's 40th birthday anniver
Foto: Reuters/PIXSELL
13.08.2015.
u 23:45


Pad prihoda prvi će se put nadoknaditi povlačenjem 24,5 milijardi dolara

Cijene nafte koje su pale ispod 50 dolara po barelu i koje zasigurno još dugo neće narasti na rekordne vrijednosti žestoko su pogodile i Norvešku. Najbogatija i najprosperitetnija zemlja Europe financijsku krizu, koja je počela 2008., nije gotovo ni osjetila, no u ovome slučaju, kada su cijene nafte prepolovljene, sve je puno ozbiljnije. Nezaposlenost je počela lagano rasti, sa 3,7 podigla se na 4,5 posto, što još uvijek nije alarmantno, ali je vrlo upozoravajuće, pogotovo zato što je riječ o trendu koji je u uzlaznom rastu.

Situacija je toliko zabrinjavajuća da je manjinska vlada predložila da se pad prihoda od prodaje nafte nadoknadi sa 24,5 milijardi dolara koje bi zemlja povukla iz rezervi nastalih u posljednjih desetak godina. Naime, Norveška je prihode od nafte, umjesto da ih bezočno troši, kao što to radi Saudijska Arabija, UAE ili Kuvajt, ulagala u poseban fond "za crne dane" koji danas iznosi zaprepašćujućih 950 milijardi američkih dolara. Upravo na temelju ovog fonda smatra se kako je Norveška najbogatija država svijeta, no ove će godine taj iznos, umjesto da bude povećan, biti smanjen.

To je prilično velik udarac za manjinsku vladu premijerku Ernu Solberg, koja će biti zapamćena kao prva premijerka koja je zahvatila u riznicu i pokupila "dio norveškog obiteljskog srebra" kako bi ispunila proračun. Naravno, premijerka nije kriva za nisku cijenu nafte na tržištu, nije kriva ni za frakiranje koje je uzrokovalo povećanu ponudu na naftnom tržištu, ali bez obzira na sve, mogla bi ostati zapamćena kao norveška premijerka za vrijeme čijega se mandata fond u kojemu su čuvani prihodi od nafte izvučene iz Sjevernog mora prvi put smanjio.

>>Nafta iz naftovoda ušla u potok Subocka

>>Isplati li se uložiti u naftu pri cijeni od 50$ po barelu?

Komentara 10

Avatar viki_nuland
viki_nuland
16:31 14.08.2015.

"E tu Brute?" Pa zar I visoko razvijena zapadna demokracija Norveska clanica NATO pakta s generalnim sekretarom Stoltenbergom na celu, dozivljava istu sudbinu kao zemlja pijanaca I neradnika Rusija koja ima samo naftu I plin? Sokirana sam.

Avatar nekakav
nekakav
07:55 14.08.2015.

ne shvaćate da je ovo trend. norvežani su uveli jako puno prava, koje crpe tu blagajnu, koja nije tako bogata ni debela kao što se misli. tih 950 mrld dolara nema u kešu, nego na računima uglavnom američkih banaka, a a to znači da je to virtualni novac, koji s jednom novom nadolazećom krizom u bankarskom sustavu nestaju kao da ga nikad nije ni bilo. niste shvatili zašto rusi i kinezi kupuju zlato, i to fizičko zlato, a ne dolare, jene, eure. pa nećete ni ovo. ne brinite vi za ruse. prihodi od nafte i plina su im manji od polovice proračuna, ionak su javno još prošle godine priznali da je i nerealno bilo očekivati duže vrijeme tako visoke cijene energenata, i da će se morati blagajna vratiti na nivo sa 50-60 dolara po barelu. u svijetu se događa malo više toga, al naši mediji samo jednoobraznu sliku daju. fale ona divna vremena kad ste jednom tjedno imali friški dokumentarac iz nekog područja, pa vidli kako se živi, kako se prihvaćaju promjene ili ne. prije prevrata u ukrajini naša tv je imala prilog, iz sela 15 km od kijeva, gdje su seljani lijepo rekli nešto što se zaboravilo odmah kod nas. da su tamo stalno prosvjedi, da silom žele na vlast, kako bi i oni opljačkali nešto, i obogatili se. nismo ih ozbiljno shvatili. norveška? po čemu ih znate, osim po nafti i plinu? znate da im se i proizvodnja drastično smanjila? nisu namjerno, jednostavno bušotine više ne daju tolko. manje cijene, manje količine... norvežani se vraćaju svojim korijenima, riba i raženi kruh. njihova razvijenost nije od pameti, nego od resursa, koje nisu dali drugima da ih iskorištavaju. čudim se što ih ameri još nisu zbombali...

RO
Rocky15
15:36 14.08.2015.

koliko ono hrvatska ima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije