Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U vladu bez državljanstva

Njemačku klimatsku diplomaciju vodi američka aktivistica Morgan

Executive Director of Greenpeace International Jennifer Morgan and German Foreign Minister Annalena Baerbock attend a news conference in Berlin
Foto: POOL/REUTERS
1/3
12.02.2022.
u 00:15

Vlada očito ima problem razlikovati između vlade, aktivista i lobista, govore kritičari ovog imenovanja iz CDU

Mnogo je prašine podiglo posljednje veliko pojačanje nove njemačke vlade. Zelena ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kao svoju klimatsku izaslanicu imenovala Jennifer Morgan, inače jednu od šefica Greenpeacea, koja je još k tomu Amerikanka bez njemačkog državljanstva.

Klima kao prioritet

Morgan (55) će biti prva izaslanica za klimu koju je imenovala njemačka vlada, a zadaća će joj biti klimatska diplomacija, na tragu funkcije koju u Sjedinjenim Državama ima John Kerry. Njemačka vlada koju čine socijaldemokrati, zeleni i liberali inzistira da klimatske politike neće biti dovoljno učinkovite ako oko njih neće postojati međunarodna koordinacija. Upravo će ona biti zadaća Morgan, a Baerbock ju je predstavila kao "lice njemačke međunarodne klimatske politike". Morgan ima vrlo dobre odnose s Kerryjem.

– Čak i u našoj vanjskoj politici stavljamo klimatsku krizu tamo gdje pripada, na vrh agende – rekla je Baerbock.

– Jennifer Morgan vodit će našu vanjsku klimatsku politiku, proširivati partnerstva s drugim nacijama diljem svijeta te voditi dijalog s civilnim društvom – dodala je ministrica kojoj će Morgan biti odgovorna.

– Počašćena sam zbog povjerenja koje mi je dano i ovu ću ulogu preuzeti sa zadovoljstvom i odlučnošću. Nalazimo se na raskrižju: Učinci klimatske krize osjećaju se svugdje, ljudi i priroda pate – rekla je Morgan na njemačkom. Baerbock je naglasila da se njezina nova izaslanica prijavila za dobivanje njemačkog državljanstva te da će, kada do toga dođe, Morgan postati državna tajnica.

U njemačkoj su se javnosti javili i kritičari imenovanja aktivistice i Amerikanke na mjesto u njemačkoj vladi.

– Vlada očito ima problem razlikovati između vlade, aktivista i lobista – rekao je Thomas Silberhorn iz Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Za njemačku vladu sigurno će predstavljati izazov činjenica da se radi o državljanki druge zemlje. U Njemačkoj živi od 2003. godine.

– Aktivistica Greenpeacea koja očito ima malo veze s Njemačkom jednostavno je postavljena u ministarstvo vanjskih poslova – rekao je Bildu Thorsten Frei iz Kršćansko-demokratske unije (CDU), rekavši da je to slično imenovanju u ministarstvo gospodarstva lobista u industriji ugljena.

– Želim politikama pridonijeti svojim dugogodišnjim iskustvom u klimatskom pokretu, kao i trustovima mozgovima kako bismo podržali i implementirali njemačke ciljeve, kao i EU – dodala je aktivistica koja je ušla u vladu.

– U budućnosti više nećemo imati jednog klimatskog veleposlanika. Umjesto toga, svih naših 226 diplomatskih misija u inozemstvu pretvorit ćemo u klimatska veleposlanstva – govori ministrica Baerbock.

Problemi za vladu

Njemačka je vlada inače formirana u prosincu nakon parlamentarnih izbora na kojima je glavna konzervativna izgubila vlast nakon desetljeća i pol na vrhu njemačke politike. Nova administracija kancelara Olafa Scholza najavila je još veći naglasak na klimi, iako je to bila važna tema i za prethodne vlade Angele Merkel. Scholz je, s druge strane, posljednjih tjedana najčešće kritiziran zbog pasivnog stava zbog eskalacija između Rusije i Ukrajine.

>> VIDEO Konvoj kamiona i kampera blokirao ulice oko parlamenta na Novom Zelandu, protive se mjerama

Komentara 1

XA
xaron
06:23 12.02.2022.

Morgan če obezbijediti međunarodnu saradnju….Naravno ubijediče Kineze da zatvore svojih 1080 elektrana na ugalj ? Malo sutra. Trla baba lan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije