Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODNOS BEOGRADA

Njemački medij: 'Vučić pokušava imitirati Jugoslaviju iz doba nesvrstanih'

FILE PHOTO: German Chancellor Angela Merkel visits Serbia
Foto: ZORANA JEVTIC/REUTERS
1/2
10.03.2022.
u 14:06

Osjećaj slavensko-pravoslavne povezanosti se u Srbiji 'u posljednjih desetak godina sustavno potiče i pojačava kroz medije koji spadaju u sustav vladavine predsjednika Aleksandra Vučića'.

Ugledni njemački medij Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) opisuje odnos Beograda između Zapada i Istoka navodeći da mediji odani srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću sustavno od Vladimira Putina stvaraju ikonu i podržavaju napad na Ukrajinu.

Balkanska turneja njemačke šefice diplomacije Annalene Baerbock, koja je počela u četvrtak posjetom Sarajevu i Prištini, nastavlja se u petak u Beogradu, a potom slijedi Kišinjev.  FAZ navodi kako cilj turneje je "prije svega demonstrirati nazočnost".

- Signal glasi: Europa promatra regiju, na svaku krizu reagirat će se odlučno. Pozadina je bojazan da bi Rusija mogla pokušati destabilizirati regiju manevrom skretanja pažnje - dodaje ugledni list, prenosi DW.

VIDEO: Kličko svijetu poslao snažnu poruku: Srce mi krvari, djeca svakodnevno umiru...

Dopisnik lista Michael Martens navodi da su Srbija i Republika Srpska jedina područja 'izvan Putinove oblasti moći' u kojima kod znatnog djela stanovništva i medija postoje simpatije za rat protiv Ukrajine.

- Svijet su obišle snimke demonstracija s tisućama sudionika u Beogradu, koji su išli gradom s ruskim zastavama, Putinovim slikama i znakovima sa slovom Z. Demonstracije protiv ruske ratne politike slične masovnosti par dana kasnije naišle su na manje pažnje u inozemstvu - navodi se u tekstu u kojem se pak kao ključni trenutak ističe izvještavanje velikog broja srpskih medija.

Osjećaj slavensko-pravoslavne povezanosti se u Srbiji 'u posljednjih desetak godina sustavno potiče i pojačava kroz medije koji spadaju u sustav vladavine predsjednika Aleksandra Vučića'.

- Televizije, novine i portali, koji tijesno surađuju s vlastima i od njih dobivaju subvencije, načinili su od Putina ikonu - piše frankfurtski list te spominje i Rusko-srpski humanitarni centar u blizini niškog aerodroma koji list naziva 'bazom za operacije' Rusije. Navode i kako je taj centar brzo reagirao u nizu prirodnih katastrofa.

- Utisak nastaje i zato što Vučićevi mediji svim silama potiču projekciju ruske meke moći u Srbiji. Tako se o ruskoj pomoći izvještava na naslovnicama i na početku dnevnika, dok se daleko opsežnije mjere pomoći EU-a prešućuju ili tek uzgredno spominju - stoji u tekstu kojeg prenosi DW.

Photo: Florion Goga/REUTERS
Foto: Florion Goga/REUTERS, ilustracija

Autor dalje navodi da se do sada nisu potvrdile sumnje sa Zapada da baza u Nišu služi Moskvi kao „špijunski centar ili kao nukleus buduće vojne baze“, ali da te sumnje i dalje postoje.

Daljnje Vučićeve odluke teško je predvidjeti

- Vučić pokušava sa Srbijom imitirati cik-cak politiku Jugoslavije iz vremena nesvrstanih -ocjenjuje list, podsjećajući da se službeni Beograd pridružio rezoluciji Opće skupštine UN-a kojom se osuđuje Rusija, ali ne i sankcijama EU-a. Takav pristup donosi Beogradu male gospodarske prednosti jer je broj letova kompanije Air Serbia prema Moskvi i Sankt Peterburgu skoro udvostručen.

Frankfurtski list napominje da Rusija nije bitan trgovinski partner, ako se zanemari velika ovisnost o plinu i nafti.

- Gospodarski je Srbija snažno usmjerena na EU i susjedne zemlje Zapadnog Balkana. Naravno da Vučić, koji je zaluđen brojkama i statistikama, to točno zna", navodi njemački list te dodaju kako srbijanska vojska izvodi više vježbi sa članicama NATO-a nego s Rusijom.

Teško se mogu predvidjeti daljnje Vučićeve odluke u vezi s europskim sankcijama protiv Rusije, ocjenjuje autor i pojašnjava: - Uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 3. travnja, na kojima se (Vučić) kandidira za novi mandat, ne bi trebalo očekivati oštre promjene kursa, barem prema sadašnjem stanju stvari – osim ako zapadni pritisak na Beograd značajno ne poraste.

- U tom slučaju bi Vučić morao očekivati i kontra-pritisak iz Moskve koja pouzdano stoji uz Srbiju u Vijeću sigurnosti u sprečavanju priznanja Kosova. Ulogu zaštitnice bi pak mogla preuzeti Kina, na koju se Vučić barem od početka pandemije sve više oslanja - zaključuje Frankfurter Allgemeine Zeitung, prenosi DW.

 

 

Ključne riječi

Komentara 4

LU
luminax
14:57 10.03.2022.

Zapad , na čelu sa SAD i Nemačkom je ovo što Rusija radi Ukrajini radio Srbiji 78 dana 1999 godine na kraju joj otcepio deo teritorije , pošto je prethodno Albance nahuškao na secesiju, obučio ih i naoružao , aa onda izrežirao masakr , koji je manji od njihovih kasnijih nad civilima Srbije . Gledajući Rusiju i Ukrajinu danas , neka gledaju sebe i Srbiju '99.

FA
fajlpz
16:40 10.03.2022.

Je li se ovo zelena ministrica uputila na turneju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije