Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srednja škola Ivanec

Njemački jezik odlična je ulaznica za studij i posao u Europskoj uniji

'Varazdin \\u0096 12. 03. 2010., Ivanec \\u0096 Ivanecki ucenici ukljuceni su u DSD-nastavu za dobivanje njemacke jezicne diplome  PHOTO:  Ljiljana Risek'
'Tezak *10'
12.03.2010.
u 14:20

Uz ivanečku Srednju školu u ponedjeljak 15. ožujka će partnerska škola Savezne Republike Njemačke biti proglašene Prva i Druga varaždinska gimnazija.

Učenici i profesori Srednje škole u Ivancu s nestrpljenjem čekaju ponedjeljak, kada će na svečanosti u Varaždinu njihova ustanova biti proglašena partnerskom školom njemačke države. Partnerski status otvara put financiranju opreme, plaćenim putovanjima učeničkim grupama na terensku nastavu u zemlje njemačkog govornog područja, usavršavanje jezičnoga znanja, ali i mogućnosti stipendiranja studija u inozemstvu.

– U našoj školi trenutačno je više od 50 učenika svih razreda Gimnazije i Ekonomske škole uključeno u takozvanu DSD-nastavu za dobivanje njemačke jezične diplome. Prošle školske godine 14 učenika usavršavalo je znanje njemačkog u Salzburgu, a sve troškove platilo je njemačko ministarstvo kulture. Stečeno znanje bilo im je dragocjeno u prosincu i siječnju kada su polagali ispit na stupnju C1, koji se priznaje kao dokaz znanja jezika za visokoškolski studij u Njemačkoj – kažu prof. Silvija Hogge-Buder i prof. Vladimir Zagrajski, koji s prof. Romanom Trefil rade s učenicima jezičarima.

Ivanečki srednjoškolci znaju da im znanje njemačkoga jezika otvara put na studij i za zaposlenje u EU, ali i trasira karijeru. Među njima je i maturantica Gimnazije Lidija Kozulić.

– Polagala sam DSD-ispit za njemačku jezičnu diplomu. Vrlo je zahtjevan jer se sastoji od četverosatnog pismenog ispita, čitanja i slušanja teksta s razumijevanjem i pisanja eseja. U usmenom dijelu polaže se mjesec dana poslije. Budućnost vidim kao prevoditeljica – zanima me samo studij njemačkog i engleskog jezika – rekla je Lidija.

Za jezični studij odlučila se i njezina kolegica Ivana Hrg.

– Kod polaganja ispita puno mi je pomoglo znanje koje sam stekla u Salzburgu i za dva boravaka u Zadru, gdje smo radili s njemačkim mentorima. Upisat ću germanistiku, a htjela bih raditi u prosvjeti, kao profesorica njemačkog jezika – otkrila je Ivana Hrg. Uz ivanečku Srednju školu partnerom Njemačke bit će proglašene i Prva i Druga varaždinska gimnazija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije