Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽALILI SE

Njemačka prigovara Americi: Prodajete nam plin po astronomskim cijenama

Foto: Reuters/Pixsell
1/2
06.10.2022.
u 08:54

"SAD se okrenuo prema nama kada je cijena nafte eksplodirala (...) Mislim da bi takva solidarnost bila korisna i radi amortizacije cijene plina", rekao je ministar

Njemački ministar gospodarstva požalio se u srijedu na "astronomske" cijene koje traže "prijateljske" zemlje Njemačke, ponajprije Sjedinjene Države, za opskrbu plinom, umjesto ruske isporuke. "Neke zemlje, čak prijateljske, traže astronomske cijene", rekao je Robert Habeck u razgovoru za pokrajinski dnevnik "Neue Osnabruecker Zeitung" u srijedu.

"To je problem", rekao je ministar, pozivajući Europsku komisiju da "razgovara" s tim zemljama.

Rusija je nakon invazije na Ukrajinu prvo znatno smanjila isporuku plina Njemačkoj a početkom rujna ju je i prekinula. Njemačka je prije sukoba 55 posto plina uvozila iz Rusije. 

Kako bi zajamčio svoju energetsku sigurnost i spasio industriju koja je veliki potrošač plina, Berlin je morao diversificirati izvore opskrbe i znatno je povećao nabavu ukapljenog plina (LNG) čiji je uvoz mnogo jeftiniji.

Zemlja - kao i čitav kontinent - okrenula se SAD-u, a europski uvoz LNG-a skočio je između 2021. i 2022. s 28 na 45 posto.Habeck je posebno ciljao na američke dobavljače. "SAD se okrenuo prema nama kada je cijena nafte eksplodirala (...) Mislim da bi takva solidarnost bila korisna i radi amortizacije cijene plina", rekao je ministar.

Berlin ujedno poziva Europsku uniju da koordinira kupnju plina kako bi snizila cijenu.

VIDEO Ukrajinci objavili preporuke što učiniti u slučaju nuklearnog napada

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
09:46 06.10.2022.

Sad Njemačka zavisi od uvoza ukalpljenog plina iz prijateljske zemlje, skup je, ali je Američki. Tko vjeruje u bajku da Amerika s svojim najbližim suradnicima ne stoji iza tajnovitog uništenja njemačko ruskih cjevovoda u Baltičkom moru. Navodno u neposrednoj blizini se nalaze i Baltic pipe, a Ameri tvrde da iz svemira mogu vidjeti sve, od izgubljenih ruskih podmornica do igle u stogu sjena.

Avatar Dragovit
Dragovit
13:59 06.10.2022.

Ma vidi vraga ........ pa otkud im to? :)

TA
Tarantula
11:23 06.10.2022.

To je normalno, klasična priča sa narkomanom i dilerom, prvo stvoriš ovisnost a onda mu podižeš cijene, bez sentimenta! Amerika nam prodaje svoje oružje i energente a mi to plaćamo sve!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije