Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLASTI IM ODGOVORILE

Njemačka prekinula financiranje 4 projekata u BiH: 'Odluka je rezultat secesionističke politike RS-a'

Banja Luka: Dodik, Vučić i Cvijanović obišli novoizgrađeni vrtić "Srbija"
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/3
09.08.2023.
u 21:46

Vlada u Berlinu tako je odlučila uskratiti financiranje dva projekta obnove hidroelektrane u Trebinju, gradnje jednog vjetroparka u istočnoj Hercegovini te sustava pročišćavanja otpadnih voda u Bosanskoj Gradišci

Njemačka vlada odlučila je prekinuti financiranje četiri razvojna projekta koja su trebala biti realizirana na teritoriju Republike Srpske, a ta je odluka izravni rezultat secesionističke politike koju vode vlasti tog entiteta, potvrdili su u srijedu iz veleposlanstva Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Vlada u Berlinu tako je odlučila uskratiti financiranje dva projekta obnove hidroelektrane u Trebinju, gradnje jednog vjetroparka u istočnoj Hercegovini te sustava pročišćavanja otpadnih voda u Bosanskoj Gradišci. Sva četiri projekta vrijedna su 105 milijuna eura a do sada je njihovo financiranje bilo pod suspenzijom nakon što je parlament RS potkraj 2021. donio odluke kojima bi taj entitet preuzeo neke od ovlasti BiH kao države, čime je izravno narušen Daytonski sporazum. Vlada u Berlinu zbog toga je uvjetovala nastavak financijske potpore odustajanjem od takve politike.

"No do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila njemačka vlada nije došlo. Umjesto toga, predsjednik i vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte", stoji u priopćenju veleposlanstva.

POVEZANI ČLANCI:

Naveli su i kako Njemačka ostaje spremna surađivati s BiH, kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj, no njen je temeljni uvjet za to očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Vlastima RS uskraćena je i pomoć iz novog paketa Europske unije namijenjenog zapadnom Balkanu. Tim je paketom, koji je stupio na snagu u srpnju, za BiH osigurano 303 milijuna eura, a neće se financirati niti jedan projekt na teritoriju RS.

Uskrata financijske pomoći natjerala je vlasti RS da se pod nepovoljnim uvjetima i uz velike kamate zadužuju na burzama emitiranjem obveznica, no čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio je kako ni po koju cijenu neće promijeniti politiku koja je njemu i njegovim najbližim suradnicima donijela sankcije SAD i Velike Britanije.

>> VIDEO MUP objavio snimke iz zraka: Ovako danas izgleda oteretni kanal Sava-Odra

Ključne riječi

Komentara 7

MI
Mikis
08:45 10.08.2023.

cekaj oni su nislili financirati velebne projekte samodostatnosti i to samo u dijelovima ociscene bosne od neserfa. ma svabe su stvarno ludi da placaju porez takvoj vladi

ZI
ziva___istina
07:32 10.08.2023.

To je znak da se sa takvom politikom treba nastavit. Svaka tica svome jatu.

DU
Deleted user
23:33 09.08.2023.

napokon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije