Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ-ov new deal

Njavro: Tuneli pod morem nisu fantazija. Dadić: Preskupi su!

karamarko (1)
Duško Mirković/Pixsell
16.05.2013.
u 17:43

Za HDZ tuneli su strateški projekt i nije im bitno koliko bi stajali. Kažu da za to postoje europski fondovi

Gradnja podmorskih tunela kojima bi se hrvatski otoci povezali međusobno i s kopnom, jedan je od strateških projekata HDZ-a, dio svojevrsnog “new deala” koji bi zaposlio građevinsku operativu, oživio otoke, zaustavio iseljavanje i dao zamah turizmu. Istaknuto je to na okruglom stolu “Razvojni projekti Dalmacije” na kojem su, uz predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, sudjelovali Juraj Njavro, Domagoj Milošević, Zlatko Ževrnja i drugi HDZ-ovi gospodarski stručnjaci koji su iznijeli svoje ideje kako izaći iz krize. Štednja nije rješenje, složili su se, a država je ta koja mora pokrenuti investicijski zamah. Sagradili bi sustav navodnjavanja Slavonije i Like, spalionice otpada i podmorske tunele na Jadranu.

 – Tuneli su strateški projekt i nemojmo razgovarati o cijeni. Postoje europski fondovi iz kojih bismo ih financirali. To nisu klasični tuneli, nego su cijevi koje se polažu na morsko dno i zapravo je riječ o funkcionalnim prometnicama kakve već postoje u svijetu – kaže Karamarko koji je komentirao izjavu premijera Milanovića da je riječ o fantaziji i neizvedivom projektu.

 – Njegovo je vizionarstvo razine predsjednika kućnog savjeta. Za njega je znanstvena fantastika bio i pelješki most. On ne shvaća snagu razvoja i poticaja ovog kraja ako bi se sagradili tuneli – kaže Karamarko.

 Treba napraviti studije za točan popis, ali planiraju tunelima povezati Split, Brač i Hvar, Pelješac i Korčulu, Zadar i Ugljan, dok bi se pelješki most ipak gradio.

 – Imamo potvrdu najpriznatijih svjetskih stručnjaka da je riječ o vrhunskom projektu, ali nemamo podršku države – požalio se Rino Jelić, čija tvrtka je autor projekta.

 – U županiji gdje HDZ bude na vlasti moguće je dati koncesiju za tunel. Tuneli su vizije, a ne fantazije – poručio je Njavro.

 Profesor s Prometnog fakulteta Ivan Dadić smatra pak da HDZ-ovi tuneli nisu realna opcija.

 – Preskupi su i za građenje i za održavanje. Na otocima živi premalo ljudi i nema toliko turista da bi ti tuneli bili rentabilni. A ni ekološki nisu prihvatljivi – kaže Dadić. On predlaže da se bolje organizira morski prijevoz prema otocima, brzobrodskim i katamaranskim linijama koje bi trebalo pojačano subvencionirati.

>>Karamarko: 'Birajte Keruma pa ćemo i dalje lijepiti pršute na čelo!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije