Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
narančasto upozorenje

'Nizozemci, odmah napustite Hrvatsku'

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
22.07.2020.
u 11:11

Nizozemski turisti nezadovoljni odlukom svoje vlade

Nizozemcima koji provode odmor u Hrvatskoj savjetovano je da se odmah vrate u domovinu, a svim ostalima da putuju samo ako je apsolutno neophodno. Nakon povratka, snažno im se preporučuje 14-dnevna izolacija.

Tamošnje ministarstvo vanjskih poslova izdalo je narančasto upozorenje za Hrvatsku zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih koronavirusom.

Putničke agencije sada skupljaju podatke o nizozemskim turistima u Hrvatskoj, a procjena sektorske udruge ANVR jest da je riječ o tisućama. Oni turisti koji su uplatili paket-aranžman u domovinu će vratiti turističke agencije.  

Nizozemcima koji su u Hrvatsku stigli vlastitim vozilom savjetuje se da odmah pronađu opciju za sigurni povratak. 
– Provjerite je li boravak zaista neophodan. Ako nije, zaista nije preporučljivo da ostanete – kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Pri povratku iz Hrvatske, svima se savjetuje 14-dnevna samoizolacija.

>> VIDEO Strani mediji zgroženi partijanjem na Zrću: Razvija li se novo žarište virusa?

Reakcija Nizozemaca na odluku vlastitog ministarstva nije prošla bez kritika. Mnogi su na objavu reagirali negativno, upitavši svoju vladu zašto se Hrvatska uzima kao cjelina, a ne po regijama, naglašavajući da se, primjerice, u Istri "ne događa ništa" te kako i ukupni broj zaraženih pada. 

Za razliku od Hrvatske, u Španjolskoj i Portugalu na narančastu listu stavljena su samo pogođena područja. 

Sve preporuke za putovanja dolaze od tamošnjeg Nacionalnog instituta za zdravstvo, a njihov je glasnogovornik kazao kako je prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (EDCD) Hrvatska među prvih šest europskih država s najvećim brojem zaraženih na 100 tisuća stanovnika, unatoč padu broja novozaraženih u posljednjih nekoliko dana.

Tako će turiste koji su u Hrvatsku došli preko agencije TUI Nizozemska u domovinu prevesti danas ili sutra, dok iz agencije Sunweb kažu kako je riječ o savjetu i kako se ne žele svi odmah vratiti, ali pobrinut će se za one koji izraze tu želju.

Oni koji su već uplatili odmor u Hrvatskoj, kazali su iz turističkih agencija, imaju opciju otkazati ili promijeniti aranžman.

– Ako je riječ o paketu ili kombiniranom aranžmanu, odgovornost je na operatoru. U slučaju narančastog upozorenja, putnik ima pravo otkazati bez naknade – kazao je direktor  ANVR-a  Frank Oostdam.

No kad je riječ o individualnim putnicima i uplaćenim letovima, povrat novca ovisi o zračnoj kompaniji ili putnom osiguranju, kazao je i dodao kako će priličan broj ljudi izgubiti novac.

Ključne riječi

Komentara 108

SI
sisavac
13:42 22.07.2020.

i srebrenicu su napustili, što ne bi i hrvatsku. nek idu, čim prije. nek naprave mjesta za prave turiste. znate da su se 50-ih godina, kad su prvi put krenuli autima u turizam, kad su došli u njemačku, već na prvom usponu neki okrenuli i vratili doma, uvjereni da neće autima savladati brijeg...

EL
EldersWisdom
11:45 22.07.2020.

Niskozemci ljuti sto je Scheveningen plaza pusta, Svedjani ne smiju doci a ostali ne zele. Pa aj da svoje natjeraju da trose u NL.

Avatar Edgedancer
Edgedancer
11:26 22.07.2020.

Kod njih se "preporučuje samoizolacija", znači ništa, ako nećeš po povratku iz Hrvatske, ne moraš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije