Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bundeswehr u problemima

Niz gafova u kratkom mandatu: I treća ministrica obrane Njemačke slomila zube na vojsci

German defence minister visits Marder companies for NATO joint force
Foto: MATTHIAS RIETSCHEL/REUTERS
1/3
17.01.2023.
u 13:46

Godinama njemački časnici upozoravaju da zemlja zanemaruje svoju sposobnost da brani sebe i svoje saveznike

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht podnijela je jučer ostavku. Kao najočitiji razlog navodi se nespretna novogodišnja čestitka, video u kojem, dok se u njezinoj pozadini u Berlinu odvija vatromet, govori kako je zbog rata u Ukrajini ostvarila puno pozitivnih osobnih susreta u kojima je uživala. I bio je to samo jedan u nizu gafova koje je ministrica napravila u godinu i četiri mjeseca svojeg mandata, poput objave da u pomoć Ukrajini šalje 5000 kaciga, pa slanja sina da malo putuje vojnim helikopterom, ali ponajviše što unatoč povećanju budžeta za obranu na 100 milijardi eura, nije napravila ništa da se opremljenost njemačkih oružanih snaga popravi. A ono je doista loše od još jedne prijašnje ministrice – Ursule von der Leyen.

Problemi za kancelara

”Mjeseci koncentriranja medija na mene ne dopuštaju da se izvještava temeljem činjenica i razgovara o vojnicima, vojsci i sigurnosnoj politici u interesu njemačkih građana. Vrijedan rad vojnika i mnogih motiviranih ljudi u obrani mora biti u središtu pozornosti”, navela je socijaldemokratkinja Lambrecht u svojoj ostavci.

Sve se ovo događa u vrlo delikatnom trenutku za socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza. Na Njemačku raste pritisak da ustupi svoje tenkove Leopard 2 Ukrajini, o čemu će se vjerojatno razgovarati već ovog tjedna u bazi Ramstein. Njemački mediji tvrde da kancelar neće potpisati odluku o dopuštenju za reeksportiranje Leoparda 2 koje je poljski predsjednik Andrzej Duda obećao Ukrajincima. Međutim, veliko je pitanje može li Njemačka sama po sebi uopće to učiniti. Ponajprije, i ovdje smo u više navrata pisali o prilično jadnom stanju u kojem je Bundeswehr pa tako i tenkovi Leopard 2 koji su tamo na korištenju. Zatim se ovog vikenda javio i njihov proizvođač Rheinmetall koji kaže da se tenkovi, novi ili rabljeni, neće moći Ukrajini isporučiti prije sljedeće godine. I zadnje, ali možda najvažnije, sam je glasnogovornik Scholzova kabineta izjavio da Njemačka sigurno neće isporučivati tenkove bez dogovora sa Sjedinjenim Državama. Pa i najavljeni lakši oklopnjaci Marder isporučuju se u kombinaciji s američkim Bradleyjima, o čemu su Joe Biden i Olaf Scholz donijeli zajedničku izjavu. I tako se postavlja pitanje što uopće radi njemački ministar obrane.

Prije Christine Lambrecht ministrica obrane bila je demokršćanka Annegret Kramp-Karrenbauer, a čak ju se u jednom trenutku smatralo nasljednicom kancelarke Angele Merkel. No, njezina je karijera završila upravo na ministarskom mjestu nakon što je predložila “preventivni nuklearni udar protiv Rusije” čime bi se spriječila eventualna provokacija ili agresija. Prije nje, spomenuli smo, bila je to sadašnja predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Ona je bila prva njemačka ministrica obrane, a uz to što je bila ministricom u nekom sektoru za cijelog mandata Angele Merkel, na mjestu je ministrice obrane provela šest godina. Međutim, ni ona nije uspjela vratiti ugled Bundeswehru. Dapače, rast desnog ekstremizma zbog kojeg su rasformirane i elitne postrojbe, loše održavana oprema, pa i tenkovi, nedostatak resursa, obilježili su ministarske mandate. Kada je ruska agresija počela, visokorangirani general Alfons Mais napisao je na LinkedInu: “Probudite se i shvatite da je u Europi rat... U 41 godinu službe nikada nisam pomislio da ću biti u ratu. A Bundeswehr, vojska koju imam dužnost voditi, manje-više je ogoljena.” Jer, godinama su njemački časnici upozoravali da zemlja zanemaruje svoju sposobnost da brani sebe i svoje saveznike. Umjesto toga, više se pozornosti posvećivalo mirovnim misijama u Afganistanu ili Maliju. Koje su neslavno završile.

Izvan NATO standarda

Prema izvješću inspekcije iz prosinca 2021., borbena je spremnost Bundeswehra 77 posto. Da bi se vojska povukla iz Afganistana, morala je unajmiti teretne zrakoplove i to od ukrajinskog Antonova. Početkom 2018. ni jedan od 14 teretnih Airbusa A-400M pa ni jedna od šest podmornica nisu bili spremni za uporabu. Borbeni helikopteri NH90 i Tiger bili su tek na 40 posto borbene spremnosti. Zatim, iznimno skupi tenkovi Puma, svaki stoji 17,1 milijun eura, morali su proći ozbiljne preinake da bi zadovoljili NATO zahtjeve.

Komentara 3

Avatar Carbonado
Carbonado
15:35 17.01.2023.

Ima ovdje još jedna zaboravljena činjenica: sad treba oružje i uzima se sve, Ameri pametni i ne po prvi put preveslaju Ukrajince (zadnja 2 rata imaju američke otiske prstiju po sebi)...sva tehnika biti će naplaćena, neovisno što se dogodi s Ukrajinom kao nacijom, ostat će dug kojeg neće otplatiti do kraja idućeg stoljeća... A Amer će doći po svoje, na ovaj ili onaj način. Sad Teutonci, čija je vojska opremljena bijednije od hrvatske i uvježbana i motivirana gore od srpske, žele uvaliti svoje staro željezo na gorući Istok...samo moraju pitati Amere prvo za dopuštenje.

DU
Deleted user
15:25 17.01.2023.

"...iznimno skupi tenkovi Puma..." 😂. Bilo bi dobro informirati se o osnovnim pojmovima - Puma nije tenk nego borbeno vozilo pješaštva.

Avatar nekakav
nekakav
14:34 17.01.2023.

neki dan sam pisao o ovome, hvala novinaru što nas prati. samo, kad je već spomenuo pume, trebao je reći i da nakon temeljite obnove i modernizacije (išli su modernizirati novi tenk, sa 0 radnih sati, na nato standard, što je jako zanimljivo, jer je i bio napravljen po nato standardu, tj. nije valjda da je imao uske ruske gume, rusku optiku i elektroniku, rekli bismo, klasično pranje novca...), ta i takva obnovljena puma, sa 0 radnih sati, nije prošla test, svih 17 se pokvarilo na poligonu. a netko očekuje da će s time ići u rat..? ruski t-72 je za ovo švicarski sat. nijemac je štedljiv, neće bacati novac na tehniku koju neće koristiti. a ukrajinac bi da čitav svijet njemu daruje vojnu tehniku.. 30 godina je rasprodavao sve što je naslijedio iz sssr-a, onog mrskog, ne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije