Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne slavi se

Nitko neće obilježiti 65. godišnjicu oslobođenja Siska

'sisak - 04.05.2010., Sisak - Sisacki povjesnicar Hrvoje Klasic. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
04.05.2010.
u 15:30

Kupit ćemo cvijeće od moje mirovine i odnijeti ga na groblje, kaže H. Hasanagić, predsjednik Udruge antifašista Siska

Skromno i neprimjetno, baš kao i proteklih godina, obilježit će se obljetnica partizanskog oslobođenja Siska od ustaške vlasti. Zapravo se taj datum neće ni obilježiti, jer nema nikakvog službenog protokola.

U srijedu je točno 65 godina od 5. svibnja 1945. godine, kada su partizani ušli u Sisak, no čak ni Udruga antifašista građana Siska i Sisačko-moslavačke županije nije tim povodom planirala nikakve aktivnosti.

Pokazatelj je to da taj značajni datum sisačke povijesti sve dublje pada u zaborav.

– Ove godine nismo ništa planirali jer nemamo novca. Inače redovito obilježavamo taj datum odlaskom na groblje Viktorovac, okupljanjem, dogovorima, možda nekim predavanjem... A, ništa - kupit ćemo barem cvijeće i odnijeti ga na sisačko groblje. I to od moje mirovine, najvjerojatnije. Do takve je situacije došlo jer se većinom financiramo iz moje mirovine. Od Grada dobijemo nešto malo novca, a od Županije ništa. Tužno je da ovaj naš narod ne poštuje svoju povijest – kaže Hašim Hasanagić, predsjednik Udruge antifašista.

Hrvoje Klasić, Siščanin i asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ističe kako u Hrvatskoj antifašizam živi uglavnom na papiru, dok ga se u praksi često pokušava zaboraviti.

– Dok cijeli svijet slavi datume vezane za antifašističku borbu, u Hrvatskoj je ona uvijek gurnuta u drugi plan. Da 22. lipnja nije državni praznik, ni o njemu nitko, vjerojatno, ne bi vodio brigu. A još je gora situacija sa 5. svibnja. To je Dan pobjede Siska nad fašizmom. Toga su dana Nijemci i njihovi pomagači u vidu ustaša istjerani iz grada. Nisu se predali i putem su se borili. Ta dva datuma trebali bi biti datumi kojima bi se Siščani ponosili. No, neke stranke su u Sisku donedavno imale ili još uvijek imaju slike Ante Pavelića, tako da je teško očekivati od njih da će obilježavati ovakve datume – kaže razočarani Hrvoje Klasić.

Kao u Sisku, slični dani nisu obilježeni nigdje u županiji.

Ključne riječi

Komentara 8

ZO
zoki5
08:22 05.05.2010.

Zanima me koliko taj Hodža Hasanagić ima godina.Očito je da je ratovao sa Mirkom i Slavkom,a oni bi sada imali oko 86 god.Što ne iznese svoje godine?

Avatar dovidovic
dovidovic
08:34 05.05.2010.

Hasanagić slavi komunistički izgon hrvatske vlasti iz Siska, i čudi se što mu se Hrvati ne pridružuju... Eto ti bošnjačke inteligencije

OB
-obrisani-
08:10 05.05.2010.

Hodža Hasanagiću po tvom imenu ti neznaš di ni komu pripadaš ,ja ću ti reć bolje ti je da slaviš doli oko Albanske i kosova granice tu ti nije misto u Sisku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije