Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arsen Bauk

'Nitko me nije tražio da se ispita ustavnost odluke o ćirilici'

Arsen Bauk
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
05.11.2013.
u 16:28

Bauk je objasnio da ako zaprimi takav zahtjev koji može poslati bilo koji građanin Hrvatske, ima rok od osam dana da preispita odluku

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je da nitko od njega još nije zatražio da se preispita ustavnost odluke Gradskog vijeća Grada Vukovara koje je u ponedjeljak taj grad proglasilo mjestom posebnog prijeteta te izmjenilo Statut Grada prema kojem se na tom području isključivo upotrebljava hrvatski jezik i latinično pismo, a cijelo područje izuzima se od primjene odredbi Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Bauk je objasnio da ako zaprimi takav zahtjev koji može poslati bilo koji građanin Hrvatske, ima rok od osam dana da preispita odluku. Ako utvrdi da neke odredbe nisu u skladu s Ustavom i zakonom o tome obavještava Vladu, koja potom ima rok od 30 dana da statut ili njegove odredbe uputi Ustavnom sudu na razmatranje. Vlada ima pravo i neke odredbe statuta staviti van snage, dok sud ne donese svoju konačnu odluku.

- Ako u prvom stupnju ministar, a nakon toga Vlada obustavi od primjene neke odredbe, onda se do odluke Ustavnog suda te odredbe neće primjenjivati. Ako građani zatraže ocjenu ustavnosti, dok sud ne odluči, primjenjuju se odredbe koje su u tom trenutku na snazi - pojasnio je Bauk koji, kaže, još ne zna što piše u novim odredbama vukovarskog statuta pa ne može ni reći hoće li neke od tih odredbi staviti izvan snage.

- S obzirom na rok od osam dana neću imati dovoljno vremena za više od jednog ili dva pogleda. Prema tome postupit ćemo sukladno dosadašnjoj praksi, a pravorijek će dati Ustavni sud, a onda će valjda ta priča i s člankom 8., statutom i pločama biti završena. Bilo bi neozbiljno i nekorektno, ako o nečemu odlučujem, da unaprijed o konkretnom slučaju dajem izjave. To bi bilo kao kada bi sutkinju pitali hoće li osuditi Sanadera i HDZ za Fimi mediju – tvrdi ministar Bauk.

>> Predrag Matić: Neću ćirilicu na ulazu u Vukovar

Komentara 5

SW
swic
17:04 05.11.2013.

tko bi poslao ? kada je ustavno .

SV
svitilnik
18:26 05.11.2013.

U Vukovar treba naseliti 20000 Hrvata šokaca ikavaca s područja Vinkovaca , Županje i Djakova . Vukovar kao glavni grad hrvatskoga Srijema i prva crta obrane prema onima koji se ne mire s Hrvatskom državom treba biti dobro utvrđen s jednom pojačanom profesionalnom brigadom iskusnih i provjerenih ljudi koji vole svoju Hrvatsku domovinu . Amerikanci i sve druge uredjene države koje drže do svoga suvereniteta to bi davno učinile

DU
Deleted user
16:59 05.11.2013.

evo ja trčim na poštu, dobit ćeš sutra moj zahtjev

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije