Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI SUD

Nisu trebali kazniti negiranje genocida

Dogu Perinçek
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
16.10.2015.
u 15:15

Dogu Perinçek nije poticao na mržnju i netoleranciju kad je za turski genocid nad Armencima rekao da je to "međunarodna laž"

Osudom danas 73-godišnjeg Doğua Perinçeka, doktora prava i predsjednika turske Radničke partije, zbog negacije turskog genocida 1915. nad Armencima – rekao je da je to "međunarodna laž" – Švicarska je 2007. prekršila pravo na slobodu izražavanja, jučer je konačno odlučio Europski sud za ljudska prava. Odluku prema kojoj kaznena osuda (uvjetna globa od 9000 CHF, globa od 3000 CHF i naknada nematerijalne štete od 1000 CHF) "nije nužna u demokratskom društvu radi zaštite dostojanstva Armenaca".

Sporne izjave, prema ocjeni ESLJP-a, nisu izrečene radi poticanja mržnje i netolerancije niti su izrečene u kontekstu tursko-armenskih tenzija u Švicarskoj, a niti su povezane s položajem Armenaca u Turskoj. Perinçek je govorio o suživotu tijekom stoljeća sve dok Armence imperijalne sile nisu "instrumentalizirale". Po ocjeni ESLJP-a, švicarski sudovi (trostupanjski proces do Vrhovnog suda završen u devet mjeseci!) cenzurirali su političara samo zato što je izražavao stajalište drugačije od službenog. Intrigantni slučaj privukao je pozornost medija jer je armensku vladu zastupala Amal Clooney, supruga slavnog glumca.

>> Turska ne osporava stradanja Armenaca 1915., 
ali ne može se govoriti o genocidu

>> Staljinov unuk tražio da Europski sud zaštiti čast krvnika

Komentara 2

MA
-Marsijanac-
18:06 16.10.2015.

turski genocid nad Armencima rekao da je to "međunarodna laž">>>>> Znate valjda tko su medjunarodni internacionalisti ! Tocno je da genocid nisu pocinili Turci nego Mladoturci koji kao i nijov vodje Attaturk ,osim imena nemaju ama bas nikakve veze sa Turcima. Dakle isti oni koji su pocinili Holodomor nad 9 milijuna Ukrajinaca u SSSR-u..... ne nisu to bili Rusi kojih je bilo svega 18 u sovjetskoj Dumi od 556 poslanika.

Avatar d-ano
d-ano
21:21 16.10.2015.

tko ce odgovarat u vijetnamu za genocid i povredu ljudskih prava koristenje otrova napalma i ostalih sredstava unistavanja svega zivoga ,,,,,,posljedice su jos danas vidljive,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije