Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moja sudbina

Nisu mi dali platne liste, ne mogu do dječjeg doplatka i dopunskog

'04.10.2012., Karlovac - Postrojenje karlovacke tvrtke DIP. Photo: Dominik Grguric/PIXSELL'
'Dominik Grguric/PIXSELL'
01.02.2013.
u 11:02

DIP je primio dvadesetak radnika "švicarske" tvrtke, a Matić očekuje prvu plaću nakon pola godine. Obitelj živi od malih primanja supruge

Incrementum mi ne želi dati isplatne liste, bez kojih ne mogu ostvariti pravo na dječji doplatak i dopunsko zdravstveno osiguranje – žali se Vedran Matić, bivši radnik ove drvoprerađivačke tvrtke osnovane švicarskim kapitalom.

 Potvrde ne vrijede

 Dodaje da ne može od Incrementuma dobiti niti IP obrazac kojim bi podnio zahtjev za povrat preplaćenog poreza.

 – Incrementum mi je dužan oko 30.000 kuna. Nisu nam isplatili plaće i doprinose za rujan, listopad, studeni i polovicu prosinca od prošle godine, ali ni plaću za lipanj 2011. i putne troškove – kaže Matić, koji je, poput većine radnika, bio prijavljen u Incrementumu do sredine prošlog mjeseca.

Sada čeka plaću DIP-a, koji ga je prihvatio natrag, zajedno s još dvadesetak radnika. Obitelj živi samo od plaće Matićeve supruge koja radi kao zaštitarka u Zagrebu i zarađuje malo. Pokušali smo stupiti u kontakt s Ivanom Ojdanićem, direktorom Incrementuma, no nije nam se javljao na mobitel.

Nije nam se javila ni karlovačka odvjetnica te tvrtke Tamara Mušnjak-Špišić. Povjerenica Sindikata drvne i papirne industrije za DIP i Incrementum Nataša Džajo kaže da su Matiću izdali potvrdu u kojoj stoji gdje je i koliko je dugo radio, ali Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Porezna uprava to nisu prihvatili. Podsjetimo da je Incrementum bio partner DIP-u. Sklopili su ugovor o plodouživanju po kojem je "švicarska" tvrtka koristila pogone pilana i dorada, preuzela DIP-ove radnike iz tih proizvodnih jedinica i obveze prema njima. Obvezala se isporučivati DIP-u materijal za proizvodnju parketa, na što se ova tvrtka usredotočila.

 Neuspjeli povratak

Međutim, DIP je odlučio lani raskinuti to partnerstvo jer Incrementum navodno nije poštovao svoje obveze i zabranio im je pristup. No, Općinski sud u Karlovcu donio je privremeno rješenje kojim se mora Incrementumu omogućiti pristup tim pogonima.

 – Došli su nekidan u pogone temeljem toga, ali su brzo otišli, i to nakon što su se suočili s radnicima – objašnjava N. Džajo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije