Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski gospodarstvenici

Nisu čekali Vladu i HGK, 9 tvrtki samo otišlo po poslove u Iran

Marko Cukon,Srećko Blažević,Željko Bezjak,Stjepan Kraljić
Foto: Ljiljana Haidar Diab
1/4
11.06.2015.
u 15:17

Hrvatske se tvrtke nadaju da će dobiti posao u Iranu čim im se ukinu sankcije, možda već potkraj lipnja

U očekivanju ukidanja sankcija Iranu velike svjetske sile već se naveliko pripremaju za povratak svojih megatvrtki na to tržište. I dok su SAD, Kanada, Velika Britanija i Njemačka već potpisale ugovor s privrednom komorom Irana, Hrvatska još čeka zeleno svjetlo EU i SAD-a. Kako Hrvati opet ne bi ostali iza zatvorenih vrata, devet hrvatskih tvrtki samostalno je, o svom trošku i bez ikakve podrške i pomoći Hrvatske gospodarske komore i hrvatske Vlade, došlo u Teheran i sudjelovalo na pomorskom sajmu IRAN SEA EXPO.

Ukidanje sankcija

Hrvatski se gospodarstvenici nadaju da će biti među prvima koji će dobiti posao u Iranu čim im se ukinu sankcije, što bi se, prema mišljenju analitičara, moglo dogoditi već potkraj lipnja.

Glavni organizator odlaska hrvatskih tvrtki na važan pomorski sajam u Teheranu bivši je hrvatski veleposlanik u Teheranu, a danas direktor tvrtke DAMAVAND d. o. o. Esad Prohić. Osim njegove, na sajmu sudjeluju i tvrtka Turbomehanika d. o. o. Kutina, koju su predstavili Danijel Đukić i Bojan Benčić, Strojopromet Zagreb s predstavnikom Stjepanom Kraljićem, CRO PARS je predstavljao Željko Bezjak, BIMONT Rijeka Srećko Blažević te MIV – Majestic elektronika inovacija Marko Cukon. Zavodski suradnik na fakultetu Elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Goran Vasiljević predstavio je na sajmu istraživački robot koji je ulazio u područja koja nisu sigurna za ljudsko djelovanje.

– Sudjelovanje na ovom sajmu iznimno je važno za Hrvatsku jer znamo kakva je situacija u našim brodogradilištima. Iranci znaju vrijednost naše brodogradnje i kakav je to brend – kazao je Večernji list bivši hrvatski veleposlanik u Teheranu Esad Prohić.

– Okupili smo određeni broj gospodarstvenika vezanih uz sektor brodogradnje te gospodarenja vodama, po čemu smo također jako poznati u Iranu. MIV iz Varaždina jedan je od najpoznatijih proizvođača armatura za vodu. Radimo na projektima koji su izvan svih sankcija, i to je sve potpuno legalno – istaknuo je Prohić, naglasivši kako su na sajmu predstavili dva broda.

– Jedan je za čišćenje naftnih mrlja a drugi istraživački brod BIOS za istraživanje mora. To su naša dva ponosa brodogradnje, po čemu smo mi jedinstveni u svijetu i koje ovdje želimo promovirati – govori Prohić, vjerujući kako će se Iranu uskoro ukinuti sankcije.

Dobar dojam

– Naše su firme ovdje ostavile dobar dojam još iz vremena prije revolucije. Ne očekujemo da nas Iranci politički kreditiraju, već prema našem radu i kvaliteti. Došli smo tu jer smo zaključili da je ovo najbolji tajming prije ukidanja sankcija Iranu. Važno je da smo tu, da se predstavimo kako bismo se mogli još kvalitetnije pripremiti za moguću suradnju – ističe Prohić, napominjući kako je, iako je sajam tek počeo, već mnogo zainteresiranih za njihovu ponudu.

– Gotovo svi ministri koji su posjetili sajam jako dugo su se zadržali na našem štandu i bilo im je drago vidjeti nas ovdje. Poručujem našim tvrtkama da se ohrabre i dođu u Iran, koji ima velikih potencijala za sve – rekao je Prohić.

>>Zbog problema s vizama otkazani čarteri s tisuću iranskih turista

>>Voda prekrila i granice među ljudima

Komentara 8

DG
dgtec
16:03 11.06.2015.

Kome je HGK ikad pomogla? Važno ke samo plaćati kako bi mogli dobro živjeti, poduzetnici neka se snalaze sami

Avatar pinko_palinko
pinko_palinko
16:50 11.06.2015.

trebali su povesti Jandrokovica, on je pravi majstor za ovakve situacije, a jos da su poveli i Karamarka potpisali bi ugovore isti dan

Avatar vjekoslav.hrupec.1
vjekoslav.hrupec.1
16:51 11.06.2015.

HGK,je zatvorena prema inovacijama,možeš dubiti i ...,ako nemaš svog lobistu,gluhom -dobar dan- ??? !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije