Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optuženi suci

Državu nije briga: Ništa ne rade, a dobivaju plaću

18. 09. 2008., Zagreb - Nakon visemjesecne tajne akcije
Foto: Anto Magzan/Pixsell
02.02.2017.
u 11:50

Državu nije briga: optuženi suci ne rade, a dobivaju pola plaće, dok profesori rade za 2/3 plaće

Nisu saborski zastupnik Zoran Milanović i član Državnog izbornog povjerenstva Josip Vresk jedini na državnoj plaći iako ništa ne rade. Trenutačno i šestero sudaca dobiva pola plaće, a ništa ne rade. Protiv njih se vode kazneni postupci, zbog kojih su pod suspenzijom. Budu li pravomoćno oslobođeni, država će im morati isplatiti i drugu polovicu plaće.

Tako je sudac Pero Miloglav, danas predsjednik Kazneno-istražnog odjela Županijskog suda u Dubrovniku, 40-ak mjeseci bio odlukom DSV-a pod suspenzijom (iako nije morao) kad je 2013. pravomoćno oslobođen za aferu Vrtovi sunca.

Država mu je morala dati neisplaćeni dio plaće, između 200 i 300 tisuća kuna, rekao nam je po sjećanju. I sam kaže da ne bi bilo u redu da suci sude dok se protiv njih vodi postupak ili im se sudi. Kad je lani u travnju sudac Tomislav Juriša objavio oslobađajuću presudu i za suca Ivu Besjedicu iz te afere, dometnuo je:

– Nakon osam godina suđenja i osam godina suspenzije suca Besjedice nadam se da će netko smoći snage i to ispraviti.

Bivši sudac Visokog trgovačkog suda Bariša Gašpar bio je oko šest godina pod suspenzijom, ali je osuđen na dvije i pol godine zatvora jer je primio mito od 25.000 eura.

Tako ispada da je sve te godine bio još i nagrađen jer, iako nije ništa radio, dobio je ukupno oko pola milijuna kuna. Sudac Marin Črnja, suoptuženik Miroslava Kutle kojem se sudi u odsutnosti, pod suspenzijom je od siječnja 2011. i u tom statusu dočekat će mirovinu za koju već ima uvjete, ali sudac može biti dok ne navrši 70., za manje od tri godine.

Njegov odvjetnik Marko Rogić rekao nam je da će rasprava zbog odlaska predsjednice vijeća na drugi sud vjerojatno ići ispočetka. Optuženi su starije osobe sa zdravstvenim problemima, što otežava proces.

Još nije donesena ni nepravomoćna presuda. Moguće je i da u studenome nastupi zastara, na čemu će obrana inzistirati. I u tom slučaju Črnja ima pravo i na drugu polovicu plaće, a može tražiti i naknadu zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva.

Kao što “plaća za nerad” u slučaju Milanović ili Vresk politiku odveć ne brine, tako se ne bavi ni sudskim paradoksom koji nas uz neriješene predmete stoji milijune. Barem da propišu hitnost u tim procesima ili da im, ako nije primjereno da rade sa strankama, odrede da rade druge sudske poslove.

Profesori iz afere Indeks za suspenzije ipak rade, ali ne sa studentima, i to za dvije trećine plaće.

U slučaju Indeks 3 još su samo doc. dr. sc. Tomislav Gelo i prof. dr. sc. Tihomir Vranešević u tom statusu, dok je veći broj ostalih znanstvenika za devet godina procesa dočekao mirovinu. Gelu terete da je od studentice koju je pustio na ispitu dobio dvije plate pršuta na fakultetu!

U ukinutoj presudi bio je uvjetno osuđen. Sve i da ga opet tako osude, on je zbog duge sudske agonije već puno teže kažnjen. Policajci su pak ostajali bez posla u paralelnim stegovnim postupcima. Prometni policajac Matko Tolić oslobođen je optužbe za mito od sto kuna i godinama vodi sudsku bitku za povrat na posao. 

>> Njemački mediji: Velik je utjecaj stare klike na politiku u Hrvatskoj. Slovenci: Pokrenut će se rasprava o Milanoviću

Komentara 24

AN
Andautonija
12:28 02.02.2017.

Gdje su sada tkz. socijaldemokrati i zivi zid, zasto se suti ?? jer i oni nisu bolji ljetuju na Brijunima za 7kn, a o sucima i njihovim ljudskim moralima toliko je jadno da i nije moguce nista tako lose napisatii ali oni su izgleda Bogom dani !!!

AN
Andautonija
13:21 02.02.2017.

Zasto je tako u RH, tkz pravosude radi jako puno, ali samo za sebe i svoje bliznje, a zasticeni su kao krave u Indiji.

Avatar poljicanin
poljicanin
12:19 02.02.2017.

Imamo Hrvatsku,raj trutova!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije