Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sprema platformu

Nikolić Kosovu nudi "suštinsku autonomiju"

Tomislav Nikolić
27.10.2012.
u 08:39

Srbijanski predsjednik ostaje pri tome da je neovisnost Kosova neprihvatljiva

Srpski mediji prenose izjavu predsjednika Tomislava Nikolića u kojoj iznosi što se nalazi u prijedlogu platforme za Kosovo koja još uvijek ima oznaku \"državna tajna\", a koja će dobiti konačnu verziju sljedećeg tjedna. Novinarima u Skoplju, gdje je u službenom posjetu, Nikolić je izjavio kako je on napisao radnu verziju platforme te da je na ministrima da daju svoje sugestije i primjedbe. Smatra kako treba pronaći model koji se primjenjuje u europskim zemljama, a koji će obje strane učiniti jednako zadovoljne, odnosno jednako nezadovoljne.

- Moramo pronaći neki novi modus ili model koji postoji u europskim državama za mnoge pripadnike manjina i mnoge države, i koji bi se mogao primijeniti na Srbiju, a da predstavlja ostvarenje onoga što bi Albanci željeli imati, a to je suštinska autonomija, veliki stupanj prava, da ostvaruju prihode i sami ih raspodjeljuju, da sude, istražuju... ali da se istovremeno i Srbija ne mora odreći dijela svog teritorij - otkriva Nikolić odgovarajući na pitanje Tanjuga o detaljima koji će se naći u platformi za pregovore s Prištinom i dodaje kako je \"sam dokument državna tajna, ali je neovisnost Kosova neprihvatljiva\".

- Želim vrlo brzo počneti razgovarati s Albancima, što je već i najavljeno susretom premijera Srbije Ivice Dačića i premijera privremenih institucija u Prištini Hashima Thaçija u Bruxellesu. Dobro je da se to dogodilo i trebalo bi se događati vrlo konkretno, ne trebamo oklijevati, radi se o statusu Kosova - rekao je Nikolić. Srpski predsjednik upozorava \"ako netko u EU bude inzistirao da Srbija prizna Kosovo\" to će za njega značiti kako \"ta zemlja ne želi Srbiju u svom članstvu\".

- Neprihvatljivo je da predstavnici EU u Beogradu kažu da su statusno neutralni, a onda zahtijevaju da Kosovo bude cjelovito i da Srbija bude dobar susjed Kosovu, zato što to znači kako oni vide Kosovo kao državu. Srbija nikada neće vidjeti Kosovo kao državu i u sljedećih 100 godina nikada se neće roditi čovjek koji može pobijediti u Srbiji na izborima tako što bi rekao da će priznati neovisnost Kosova - kaže Nikolić.

>>\'Ako Srbija želi u EU, neka normalizira odnose sa susjedima\'

Komentara 34

MR
mrkiandjeo
10:19 27.10.2012.

glisto biž pod kamen......

DU
Deleted user
13:29 27.10.2012.

..bes drzavu u kojoj je vojvoda car

Avatar Zmija
Zmija
18:55 27.10.2012.

Eeeeee hvala ti care od vojvode. Velikodusan, nema sta! Pametno! Kako to da se niko nije sjetio do sada da predlozi Albancima tu sustinsku autonomiju!?!? I na kraju, da li se neko od politicara u Srbiji se pitao: Ma koo smo mi Srbi da odredimo koja prava i koliko prava cemo nekome dati!??? Otrijeznite se ljudi, ta vremena odavno su prosla, juge vise nema da vam cuvaju ledja svi (drugi narodi) po malo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije