Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbornik za Max!

Niko Kovač – moj režim za Svjetsko prvenstvo u Brazilu

niko kovač
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
12.02.2014.
u 18:36

– Imam sa svojim stožerom određeno razmišljanje kako pristupiti pripremama, a to se neće puno razlikovati u odnosu na razdoblje uoči utakmica s Islandom

Zašto je izbornik za pripreme odabrao baš Bad Tatzmannsdorf. Koje su bile druge opcije, što se nudilo? Je li imao dvojbe? Čatež? Što se nudilo u Hrvatskoj?

– U Hrvatskoj nismo imali opcija ni ponuda, nije to bio ni Čatež. U Austriji smo pogledali četiri potencijalne lokacije i iako su uvjeti svuda bili odlični, najbolji dojam ostavio je Bad Tatzmannsdorf. Bio sam tamo kao igrač, ostalo mi je sve u dobrom sjećanju, a dovoljno govori da je i Slaven Bilić odveo tamo reprezentaciju prije Eura 2012. Imaju tamo sve što nam treba i u hotelu i na igralištu, a domaćini su uistinu sjajni ljudi koji nas primaju s ljubavlju. Puno nam znači taj dojam da nas uistinu žele, poduzeli su i poduzet će sve što je potrebno da imamo savršene uvjete.

Niko je kao igrač prošao pripreme za velika natjecanja s Jozićem, Barićem, Kranjčarom, Bilićem. Čiji režim mu je najviše odgovarao?

– Ne bih nikoga posebno izdvajao. Naravno, svaki izbornik imao je svoj način i koncept priprema, a nama je kao nogometašima bio zadatak da se tomu prilagodimo.

Jesu li režimi koji su bili u hrvatskoj reprezentaciji stroži ili blaži u odnosu npr. na Bayern? Koje su mu bile najteže pripreme u karijeri, kod kojega trenera?

– Pripreme su uvijek naporne, a ne mislim da za nekog trenera mogu reći da je kod njega bilo posebno teško ili lagano. Nijedan nogometaš nije veliki ljubitelj pripremnog perioda, ali to je život profesionalca i svi smo svjesni da su pripreme preduvjet za uspjeh tijekom cijele godine ili na turniru poput Svjetskog prvenstva.

Hoće li njegov režim biti stroži od dosadašnjih kod bivših izbornika dok je Niko bio igrač?

– Imam sa svojim stožerom određeno razmišljanje kako pristupiti pripremama, a to se neće puno razlikovati u odnosu na razdoblje uoči utakmica s Islandom. Mislim da su igrači pozitivno reagirali i dobro prihvatili ritam i pravila koje smo tada imali, nećemo tražiti neke nove stvari.

Je li postavio posebne zahtjeve pred domaćine u Badu i za vrijeme SP-a u kampu u Brazilu? Primjerice, ide li s reprezentacijom kuhar ili čak dvojica?

– Bad Tatzmannsdorf je već dva puta bio domaćin reprezentacije i oni dobro znaju što mi kao stožer i kao reprezentacija trebamo. Ako bude potrebno još nešto, ne sumnjam da će nam izaći ususret. Uskoro idemo ponovno u Brazil gdje ćemo opet obići i naš kamp te s domaćinom sve pregledati i definirati svaku pojedinost oko našeg boravka. Važno nam je da, kad dođemo u kamp, sve bude pripremljeno kako smo zamislili. Kuhara nećemo voditi u Bad Tatzmannsdorf, a u Brazil će s nama putovati Drago Gorički.

Mandžo će igrati dovoljno

Na koju poziciju treba obratiti najviše pozornosti ovoga proljeća? Npr., zabrinjava li ga pozicija Kovačića, koji je pod kritikama trenera, ili Iličevića?

– Imamo sreće da velika većina naših igrača redovito nastupa za svoje klubove. Sigurno da ima nekoliko pojedinaca koji nemaju minutažu kakvu bi htjeli, ali mi imamo dovoljan fond igrača za popunjavanje svih pozicija u našoj momčadi. Pratimo ih sve, ali ne obraćamo posebnu pažnju na poziciju jednog ili dvojice igrača u klubovima.

Koliko će pratiti HNL? Koliko potencijalnih igrača iz HNL-a može na SP?

– Pratit ćemo Prvu ligu kao što smo je i lani pratili, ništa važno nam ne promakne, ili smo na utakmicama ili ih gledamo na televiziji. Sigurno da postoji nekoliko kandidata iz domaće lige koji su u našim planovima, ali ne bih govorio o imenima.

Može li jak tempo proljetne sezone izmoriti Modrića? Je li to najveća briga?

– Drago mi je što Luka igra u zaista izvrsnoj formi za Real. Čini mi se da je Carlo Ancelotti trener koji pazi na svoje zvijezde i štedi ih u određenim susretima, pa se ne bojim da bi mogao izmoriti Luku. Očito je u odličnoj formi, a vjerujem da će mu to dati zamaha i dodatnog samopouzdanja za SP.

Kako vidite Mandžukićev status u Bayernu?

– Njegov status nije se promijenio, on je i dalje vrlo važan igrač za Bayern. U iduća tri mjeseca Bavarce čeka puno važnih utakmica gdje će on igrati svoju ulogu, pomoći će Bayernu u ostvarivanju visokih ciljeva. Vjerujem da će i ostati u ovoj dobroj formi i igračkom raspoloženju te da će takav biti među ključnim igračima reprezentacije.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kovačićev razvoj u Interu? Koliko negativna kritika trenera može djelovati na samopouzdanje igrača?

– Siguran sam da Walter Mazzarri želi sve najbolje i svojoj ekipi i svakom igraču. Mateo je još mlad igrač koji mora dosta toga naučiti, svi smo mi prolazili taj proces, pa mora i on. Poznajem ga dobro, znam kakav je u glavi i siguran sam da to njega neće pokolebati, već da će izvući pouke koje će mu biti od koristi za nogometni razvoj.

Bi li više volio da su neki igrači promijenili klub: Dudu, Mandžukić, Vida?

– Sigurno bi bilo poželjno da svi igrači imaju dobru minutažu u svojim klubovima, ako ne u svakoj utakmici, onda u svakoj drugoj. Ukrajinci još nisu započeli s prvenstvom, pa ćemo tek vidjeti kakav će biti njihov status, a Mandžukić će sigurno igrati dovoljno u Bayernu. Uostalom, kod nas se često događalo da dosta igrača nije u stalnom ritmu, uvijek je bilo onih koji igraju manje – mi ćemo učiniti sve što je moguće da i oni koji nisu dovoljno igrali kroz proljeće budu maksimalno spremni za SP.

Ništa nam neće promaknuti

Kako ćete pratiti Kamerunce, Meksikance, Brazilce? Zašto nitko nije bio na utakmici Meksiko - Koreja?

– Mi pratimo i analiziramo Kamerunce, Meksikance i Brazilce od trenutka kada su izvučene skupine Svjetskog prvenstva. Budite sigurni da smo pratili i pratit ćemo sve utakmice naših protivnika, ništa nam neće promaknuti.

Mnogi mladi otišli su u inozemstvo (Radošević, Vukušić, Livaja, Jedvaj...) gdje manje igraju. Napreduju li dovoljno brzo? Može li se dogoditi da, primjerice, Rebić, izvisi za SP zato što u Fiorentini gotovo uopće ne igra?

– Koliko god klubovima bilo teško što im odlaze mladi igrači, moramo biti svjesni da klubovi od toga žive. Mladom igraču važno je igrati, ali oni dolaze u novo okruženje, novu državu i novi sistem te im zasigurno treba određeno vrijeme za prilagodbu. Bilo bi poželjno da oni u Hrvatskoj budu maksimalno pripremljeni za ono što ih čeka vani. Oni ovdje steknu određeno iskustvo, ali i status koji im vani ne vrijedi puno – čim napuste zemlju, to mogu prekrižiti. Tamo se moraju boriti od prve minute, dokazivati...

Može li biti neko iznenađenje u sastavu za Brazil – Petrić, Sammir, Kalinić? Hoće li otići u Madrid kod Sammira?

– Pratimo širok krug igrača. Hoćemo li nekoga ići posjetiti ili ne, nije toliko važno niti bismo o tomu puno govorili – zaključio je izbornik Niko Kovač.

Komentara 4

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:02 13.02.2014.

Niko pobjedite Brazil u prvoj tekmi i svi ćemo biti sretni. Znam biti će teško, nema Manđukića i Šimunića ali što je tu je.

DU
Deleted user
22:30 13.02.2014.

Joe ce igrati u Brazilu, i bit´ce SPREMAN. :-) Za Joea - Spremni!!!!

SR
srbopobednik
16:21 14.02.2014.

ima da popusite bre ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije