Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužili Ćurkovića

Nijemci podnijeli kaznenu prijavu protiv 'kralja hrvatskog vjetra'

vjetroelektrana
Tino Jurić/PIXSELL
26.04.2013.
u 11:22

Uskok je 14. ožujka ove godine primio kaznenu prijavu protiv bivšeg HEP-ova direktora Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj Ante Ćurkovića, poznatijeg i kao "kralj hrvatskog vjetra"

Uskok je 14. ožujka ove godine primio kaznenu prijavu protiv bivšeg HEP-ova direktora Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj Ante Ćurkovića, poznatijeg i kao "kralj hrvatskog vjetra", piše Energetika-net.

Prijava je podnesena i protiv njegova sina Tomislava Ćurkovića, supruge Jelene Ćurković, kćeri Ane Ćurković Ćurić, zeta Iljka Ćurića i Vladimira Matjačića. Ante Ćurković osumnjičen je da je kao HEP-ov direktor sebi i tvrtkama u njegovu vlasništvu ili vlasništvu njegove uže obitelji pribavio nepripadnu financijsku korist u projektima vrijednim 201,2 milijuna eura.

Tvrtkama osigurao dobivanje prethodnih elektroenergetskih suglasnosti

Prema prijavi, Ćurković je iskoristio svoj položaj i tim tvrtkama osigurao dobivanje prethodnih elektroenergetskih suglasnosti (PEES) za vjetroelektrane na području Hrvatske. Uz tu suglasnost tvrtke su mogle računati na uvrštavanje na listu proizvodnih pogona čiju će energiju operator energetskog tržišta (HROTE) otkupiti i platiti, pa se može reći da je riječ o dobivanju svojevrsne koncesije.

Prijava navodi da je Ćurković kao glavna osoba HEP-a za strategiju, investicije i razvoj raspolagao svim razvojnim podacima te tvrtke o najboljim lokacijama vjetropolja, što je iskoristio za sebe, odnosno tvrtke koje su osnovali on ili članovi njegove obitelji. On je iz HEP-a otišao 30. rujna 2009. godine, a od 7. rujna 2011. član je Nadzornog odbora Dalekovoda. Ante Ćurković portalu Energetika-net kazao je da ne zna ništa o kaznenoj prijavi.

 "Postoji osnovana sumnja o kojoj sve ptičice u Hrvatskoj pjevaju već pet godina"

Prijavu je Uskoku podnijela njemačka tvrtka MCI iz Hamburga. – Ne optužujemo nikoga, ali smatramo da postoji osnovana sumnja o kojoj sve ptičice u Hrvatskoj pjevaju već pet godina i da bi je vrijedilo provjeriti. Konglomerat Ćurković poznat je svim klijentima s kojima smo razgovarali i u Hrvatskoj i u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Austriji i moram vam reći da imaju vrlo loš imidž. To što oni rade smeta našim partnerima i nama, a ako je to javna tajna, onda smatramo da bi bilo dobro da se njome i Uskok pozabavi, ako ne samoinicijativno, onda na osnovi podnesene prijave. Smatramo da je Hrvatska dosegla određene pravne standarde i jako nas zanima što će se dogoditi s našom kaznenom prijavom – kazao je Michael Hermann iz MCI-ja.

>>HEP mu poslao račun za struju od 78.000 kuna!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije