Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U STRAHU PRED HLADNOJOM

Nijemci navalili na električne grijalice. Stručnjaci upozoravaju: Moglo bi im se obiti o glavu

Elektri?na grijalica, ilustracija
Foto: Peter Byrne
1/2
12.09.2022.
u 08:33

Predsjednik njemačke Agencije za električnu energiju, plin, telekomunikacije, poštu i željeznicu, Klaus Mueller je u intervjuu za Tagesspiegel rekao da bi povremeni nestanci struje na lokalnoj razini mogli biti posljedica istodobnog korištenja velikog broja električnih grijalica.

Nijemci bi mogli preopteretiti nacionalnu električnu mrežu jer kane početi koristiti neučinkovite električne grijalice, nastojeći na taj način ove zime izbjeći hladnoće zbog nestašice plina, upozorila je njemačka agencija za energetiku i komunalne poslove u članku objavljenom u nedjelju.

Sve više kućanstava opskrbljuje se električnim grijalicama, uključujući i one prijenosne, pokazuju podaci o njihovoj prodaji. Stanovnici Njemačke strahuju da bi Rusija mogla smanjiti ili dodatno ograničiti opskrbu plinom nakon rata u Ukrajini.

Generalna direktorica Njemačke udruge energetskih i vodovodnih poduzeća, BDEW za list Handelsblatt je rekla da bi korisnici, ne budu li koristili uređaje štedljivo, mogli imati još veće račune za struju.

"Mogu i preopteretiti električne mreže. To se može dogoditi ako, primjerice, u vrlo hladnoj noći brojna kućanstva istodobno uključe grijalice u istome dijelu grada", rekla je direktorica BDEW-a Kerstin Andreae.

Kazala je kako shvaća bojazan svojih sugrađana od hladnih domova za vrijeme zime, no istodobno upozorava da bi im se neki od mehanizama suočavanja s novom situacijom mogli obiti o glavu.

Njemačka, zajedno s ostalim državama članicama EU-a, nastoji pomoći kućanstvima i industrijama koje financijski opterećuje porast cijena energenata nakon što je Rusija zaustavila opskrbu putem plinovoda Sjeverni tok 1. Njemačka vlada obećala je da će industrijski korisnici biti prvi kada je posrijedi administrativna raspodjela sirovina u slučaju energetskog manjka, a privatna će kućanstva biti pošteđena smanjene isporuke energije.

Predsjednik njemačke Agencije za električnu energiju, plin, telekomunikacije, poštu i željeznicu, Klaus Mueller je u intervjuu za Tagesspiegel rekao da bi povremeni nestanci struje na lokalnoj razini mogli biti posljedica istodobnog korištenja velikog broja električnih grijalica.

Dodao je da bi čak i usred "vrlo visokih" cijena plina, upotreba električnih grijalica korisnike mogla stajati i više od centralnog grijanja na plin, najčešćeg oblika grijanja stambenih objekata u toj zemlji.

Samo u prvoj polovini 2022. Nijemci su kupili oko 600.000 električnih grijaćih uređaja, što je gotovo 35 posto više nego godinu dana ranije, podaci su agencije GfK koja se bavi istraživanjem tržišta.

VIDEO: Ukrajinci sve više napreduju: Stigli na 50 kilometara od granice s Rusijom?

Komentara 5

Avatar zidam spremno
zidam spremno
09:15 12.09.2022.

Negdje sam procitao neki dan da je EU u proteklih 6 mjeseci smanjila ovisnost o ruskom plinu sa 40% na mislim 8% ukupne potrosnje. Netko ovdje gadno laze.

ZA
zagabria7
09:07 12.09.2022.

Koja ultimativna nesposobnost. Rusija daje samo trećinu plina europskih ukupnih potrošnji i odmah panika, nisu ni tu trećinu sposobni nadomjestiti. Ne znam kako su se uspjeli uopće razviti takvi nesnalažljivi kakvi jesu

BH
BHHrvat1975
11:19 12.09.2022.

Neka netko proba da isključi Internet.... Cijeli bi se svijet digao na noge, posebno oni od 15 do dvadeset pet godina..... Daj restrikcije, da se napokon opet cijela obitelj okupi u dnevnoj sobi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije