Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berlin dopustio frakiranje unatoč rizicima

Nijemci: Merkel je zbog nafte i 
plina ugrozila proizvodnju piva

German Chancellor Angela Merkel (R) and Economy Minister Sigmar Gabriel attend a debate at the Bundestag, the lower house of parliament in Berlin March 19, 2015.     REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS BUSINESS)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
03.04.2015.
u 12:26

U Hrvatskoj se škriljevačka polja pogodna za frakiranje nalaze na području Slavonije te kod Molvi nedaleko od Križevaca

Zemlje Europske unije sve užurbanije pokušavaju dokinuti ili bar značajno smanjiti svoju energetsku ovisnost o plinu i nafti iz Rusije, a veliki korak trenutačno poduzima Njemačka.

Pred Bundestag dolazi nacrt zakona kojim će napokon biti dopušteno frakiranje, izvlačenje nafte i plina iz naslaga škriljevca, tehnologija kojom je SAD u poosljednje dvije godine znatno povećao proizvodnju energenata i postao najveći proizvođač sirove nafte na svijetu prestigavši čak i Saudijsku Arabiju.

Stroga ograničenja

Riječ je o prilično invazivnoj tehnologiji kojom se voda pomiješana s agresivnim kiselinama pod velikim tlakom upumpava u tlo, pri čemu dolazi do razaranja škriljevačkih naslaga i otpuštanja plina i nafte. Američki naftaši frakiranje koriste na škriljevačkim poljima Teksasa i Sjeverne Dakote, kilometrima daleko od naseljenih mjesta, no u Europi je situacija nešto drukčija. Zemlje Europske unije jednostavno su pregusto naseljene i sva su moguća polja za eksploataciju relativno blizu gradova, a time i vodocrpilišta, da bi se frakiranje dopustilo bez ikakvih ograda.

Upravo zbog toga novi njemački zakon koji dolazi pred Bundestag u sebi ima ugrađene vrlo precizne i stroge sigurnosne mjere. Jedna od njih govori da se škriljevačka polja mogu frakirati samo u slojevima koji se nalaze na više od 3000 metara dubine ispod površine, druga pak kaže da se frakiranje do 2019. može provoditi samo u eksperimentalne svrhe. Ipak, i ovo je veliki korak u odnosu na dosadašnji potpuni moratorij vezan uz frakiranje koji je u Njemačkoj na snazi već godinama.

– Frakiranje je relativno nova tehnologija i njegov utjecaj na okoliš još nije potpuno jasan. Ne treba sumnjati da će Njemačka postaviti vrlo visoke ekološke standarde u proizvodnji koji će vrlo vjerojatno biti model za frakiranje i u ostalim europskim zemljama – kaže naftni stručnjak Davor Štern.

Mogući problemi dolaze ne samo pri kontaminaciji voda upumpanim kemikalijama, već je kod nekih nalazišta u SAD-u zabilježeno i miješanje plina s pitkom vodom u vodovodnom sustavu. U Njemačkoj prosvjede protiv frakiranja predvode Zeleni, a sve je više političara i iz vladajuće velike koalicije CDU/CSU-SPD koji se protive toj tehnologiji. U antikampanju su uključili i jedan od ponosa Njemačke – pivo!

Ekonomska korist

– Berlin dopuštajući frakiranje ugrožava pitku vodu i proizvodnju našeg nacionalnog pića piva – poručili su ljutiti Nijemci na prosvjedu u Berlinu.

No eksperti vjeruju kako, uz primjenu rigoroznih standarda, frakiranje nije opasno, dok s druge strane ima velike pozitivne ekonomske učinke.

Njemačka će uvesti ekološke standarde koji će zasigurno biti osnova za frakiranje u cijeloj Europi

Davor Štern

naftni stručnjak

– Ekonomske su koristi ogromne. Takvom se eksploatacijom smanjuje energetska ovisnost i pokreće cijeli niz procesa u gospodarstvu – kaže Štern.

Na području EU najveća polja škriljevca nalaze se u Poljskoj, Njemačkoj i Francuskoj. U Hrvatskoj se škriljevačka polja nalaze na području Slavonije te kod Molvi nedaleko od Križevaca.

Europska javnost ima podijeljeno mišljenje o frakiranju. Francuska i Bugarska zabranile su frakiranje, Njemačka ga sada dopušta uz ograničenja.

Na području Poljske građani su već organizirali referendum kojim su izrazili da se ne slažu s frakiranjem u svojoj zemlji.

>> Njemačka će ipak dopustiti frakiranje i biti neovisna o ruskom plinu

>> Srozavanjem cijena nafte Amerika dobiva sukobe bez ispaljenog metka

Komentara 6

KI
Kissinger
14:09 03.04.2015.

lahko je za pivu,što bumo radili sa vodom ?

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
14:41 03.04.2015.

Najvece frac polje u Americi se nalazi u drzavi New York koja je jako gusto naseljena.

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
19:07 03.04.2015.

No eksperti vjeruju kako, uz primjenu rigoroznih standarda, frakiranje nije opasno.. ---------------------------------------------------------------------------------------------- nekad se vjerovalo da je zemlja ravna ploča, a danas se ZNA da nije..jasno je da je to trenutno i kratkoročno isplativo..a za razvoj i korištenje obnovljivih izvorara energije trebat će više vremena, što ne znači da od tih projekata treba odustati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije