Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA ROKA ZA ZAMJENU

Nijemci još čuvaju 13.6 milijardi 'dojčmaraka'

Deutsche Mark
Deutsche Bundesbank
06.01.2010.
u 20:46

Za nekad najjaču valutu Europe nije postavljen neki određeni rok kad se može zamijeniti u eure, pa se Nijemcima ne žuri da konvertiraju stare zalihe, ili su možda to zaboravili

Prema procjenama njemačke Bundesbanke, u eure još nije zamijenjeno nekih 13.6 milijardi njemačkih maraka, od čega je polovica u papirnom novcu, a polovica u kovanicama. Ne zna se koliko je dio tog nepromjenjenog starog novca u samoj njemačkoj, a koliko izvan nje. U dvedesetima je cijeloj Istočnoj Europi marka služila kao zamjenska valuta (bosanska konvertibilna marka i bugarski lev još uvijek su vezani za njezin tečaj) i po procjenama njemačke državne banke tad je oko 40 % maraka u opticaju bilo izvan Njemačke.

Kad je s uvođenjem eura 2002. marka prestala biti legalno sredstvo plaćanja Bundesbank, za razliku od banaka drugih zemalja koje su ušle u "eurozonu" nije odredila neki krajnji rok do kojeg se marke mogu zamijeniti (po fiksnom tečaju od 1.95583 marke za 1 euro); jedini vremenski rok bio je postavljen za "istočne marke", valutu DDR-a koja je nestala ujedinjenjem Njemačke.

Prema riječima glasnogovornice Bundesbanke Adelheid Sailer-Schuster, tijekom 2009. je u eure promijenjeno oko 190 milijuna njemačkih maraka. Za zamjenu u eure ne naplaćuje s enikakva provizija, a marke se mogu čak i poslati poštom na zamjenu.

Ključne riječi

Komentara 8

BA
balance
21:01 06.01.2010.

E da! Ova lova je vrijedila ,a ne jeb*** Euro.

IM
imotska
20:57 06.01.2010.

Dio tih maraka je i u Ljubljanskoj banci koja je opljačkala nase devizne štediše. Kažeu da marke naših štediša danas vrijede 3 milijarde eura s kamatama. Pitanje je samo koliki će mito dobiti Kosorica od Pahora da nas prevesla.

PU
placenik_udbe
21:33 06.01.2010.

@imotska nemoj samo o ljubljanskoj banci jer ako ce slovenci nama obracunat na isti nacin ono kaj su nase firme uzele iz te banke a nisu nikad vratile izut ce nas iz carapa najbolje da to vise nitko ni ne spominje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije