Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki jubilej

Nije važno je li glina ili zlato - bitno da je prikazan drug Mao

Mao Ce-tung
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/5
11.12.2013.
u 12:58

Kina se naveliko priprema za obilježavanje 120. obljetnice rođenja revolucionarnog vođe. Mao Ce-tung je i dalje omiljen, što dokazuju različiti predmeti s njegovim likom

Odonda se lice zemlje drastično izmijenilo, "narodna republika" možda (više) nije kakvu je drug Mao gradio (i "usput" ubio desetke milijuna...), partija se reformira.

Napuštaju se stare navike i usvajaju zapadnjački trendovi (i Amerikanci su priznali da je Kina postala malo moćnija od njih), no većina od oko 1,35 milijardi Kineza uskoro će, 26. prosinca, obilježiti 120. godišnjicu rođenja političara i revolucionara, šefa države, najvažnije ličnosti svoje novije povijesti – Mao Ce-tunga.

U to ime naveliko se po selima i gradovima glancaju njegovi kipovi, bedževi, oslikavaju se novi portreti, nije važno je li bižuterija ili zlato – bitno da slavi Maov kult. Reutersove fotografije prikazuju umjetnike s kolekcijama; najavljeno je da će u Maovu rodnom Shaoshanu 10.000 ljudi izvesti pjesmu u kojoj ga uspoređuju s izlazećim suncem, a još 10.000 dobit će porcije blagdanske tjestenine.

Kina nadmašila SAD – najveća je trgovinska sila

Komentara 1

UN
unbekant
08:10 12.12.2013.

Svaka cast Kinezima,na tom lijepom gestu,koji velica njihvog bivseg spasitelja,ko ji ni je podlego zapadnim osvajacima,i koji je stvorijo tako mocnu drzavu,i njenu silu,koja sigurno polako dominira svjetom,nasem prvom presjedniku nitko nece da dodje na grob,izuzev par clanova HDZ-a,i niko ne obraca paznju,na njegove spomenike i uljepsavanja,a ipak nem je "stvorijo"kakvu-takvu drzavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije