Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
previranja u hdz-u

Nije puč nego plan za rušenje Tomislava Karamarka

prgomet, karamarko
Boris Ščitar/VLM
21.04.2013.
u 10:34

Uvjetno nazvanu “Prgometovu grupu” ujedinjuje stav da ima pravo na unutarstranačke izbore jer su se svi pretendenti lani usuglasili da se drugi korak konsolidacije stranke uradi godinu dana od izbornog sabora u svibnju 2012.

Posljednje četiri godine HDZ zna samo za poraze. Stranka je do održavanja unutarstranačkih izbora u svibnju 2012. bila gotovo uništena. Bilo je malo onih koji su uopće vjerovali da će stranka, izložena lavini negativnih zbivanja, a prije svega sudskim procesima zbog niza korupcijskih afera, uopće opstati. Tako je bilo sve do izbora za Europski parlament, kada HDZ, na sveopće iznenađenje, ne samo da ustaje iz politički mrtvih, nego tijesno, ali ipak pobjeđuje listu vladajuće SDP-ove koalicije i osvaja više mandata.

Gredelj nije dio akcije

Ta situacija, međutim, u HDZ-u ne stvara euforiju, nego – problem. Vrh stranke vjeran Tomislavu Karamarku počinje slati informacije da je u izbornoj noći Karamarku prijetio puč onih koji su povjerovali da će HDZ na izborima proći grozno, pa su se preliminarno udružili i planirali “puč spasa”. Nakon objave tih informacija, u kojima nije spomenuto nijedno od imena “pučista”, prošla su dva dana dok se nisu sami javili oni na koje je pala “opravdana sumnja”.

Pokušaj puča demantirali su – Drago Prgomet, formalno drugi lider stranke, koji ionako nosi aureolu legalnog oponenta Karamarku – i još dva člana predsjedništva stranke. Ali, osoba koja je uspješno koordinirala borbu iz 2012. i koja želi ostati anonimna, a koja je primorala Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa da pokleknu i organiziraju demokratske unutarstranačke izbore s više kandidata, sada nije zadovoljna razinom demokratskog ustroja HDZ-a. Priznati mislilac uključen u unutarstranačka zbivanja, formalno vanjski jer nije član stranačkog vodstva, tvrdi da “Prgometovi nisu pripremali puč u izbornoj noći, oni ne žele ugroziti izborne rezultate HDZ-a, nisu luđaci, niti navijaju da HDZ dobije što manje na izborima, pa da zbog loših rezultata mogu maknuti Karamarka”. Isto tako potvrđuje da postupci odvjetnika Vladimira Gredelja nisu sastavni dio akcije, niti je on sudionik borbe.

Priznaje, međutim da postoji “plan” s de facto istim ciljem – u HDZ-u postoji jaka grupa kojoj cilj jest detroniziranje Karamarka, ali žele to učiniti legalno, putem unutarstranačkih izbora. “Kako članstvo izabere”, kažu. Nazovimo ih “Prgometovi”, premda je riječ o široj skupini lokalnih i lidera županijskih organizacija, ali i nekih od članova predsjedništva HDZ-a, koje ujedinjuje stav “da imaju pravo na nove unutarstranačke izbore, jer su se svi pretendenti, osim Jadranke Kosor, prošle godine uoči izbornog sabora HDZ-a, bili usuglasili da će konsolidacija stranke teći u dva koraka”. To podrazumijeva da je izbor Karamarka ustvari bio “privremen”, a svi su se složili da se drugi korak konsolidacije uradi za oko godinu dana nakon izbornog sabora u svibnju 2012.

Poruka “policajčinama”

Oponenti Karamarka uvrijeđeni su tezama da namjerno kompliciraju u najgorem trenutku, kada se HDZ bori da uhvati novi vjetar u leđa na izborima, pa otkrivaju za Večernji list taktiku: “Čekat ćemo da prođu lokalni izbori, nećemo ugrožavati stabilnost stranke niti njezine izborne mogućnosti. Nakon lokalnih izbora, već u lipnju, bez obzira na rezultat koji poluči HDZ, grupa će odlučno zatražiti drugi korak ka konsolidaciji stranke, dakle održavanje novih stranačkih izbora”. Na primjedbu neće li tako stranka biti zaustavljena u rastu, ako će se morati pola godine opet baviti sobom, neće li je baš to destabilizirati uoči vruće političke jeseni, odgovor je da će naprotiv baš doći do destabilizacije ako se tako ne postupi jer će grupa i članstvo biti prisiljeni stalno napadati Karamarka zbog toga što bježi od stranačkih izbora. – Osim toga, cijela ta kampanja ne treba trajati pola godine, kaže utjecajni patron HDZ-a. – Gledajte, Karamarku se ne smije dogoditi da ponovi ono na čemu je pala Jadranka Kosor koja nije tražila demokratsku legitimaciju članstva. Na primjedbu da to baš nije isto, nego da je Karamarko izabran, a ne aklamacijski postavljen, odgovor je da jest izabran, ali uz obvezu da se karte opet miješaju godinu poslije.

– Prgometova grupa će pritiskati jer se ne slažu s Karamarkovim ljudima kada misle da on ima pravo na četverogodišnji mandat. A to nije istina – kaže osoba iz intelektualne stranačke nadgradnje, bliska oponentima, koja smatra da bi nove stranačke izbore valjalo održati najesen, a ljeti pripremiti popise članova. On, istina, priznaje dobar izborni rezultat Karamarku, no ne misli da se zbog toga ima pravo ponašati kao da je dobio mandat na četiri godine. Ipak, i za njega je jako pozitivno što je HDZ odaslao “fantastičnu” ekipu zastupnika da predstavlja RH u Europarlamentu. – Taj je sastav upravo preslika moderne konzervativne stranke kakav bi HDZ trebao biti. Naravno, bio bih sretniji da tu nema Ruže (Tomašić, op.a.), koja “ne odgovara, ne toliko svjetonazorski, koliko po karakteru”, kaže ovaj štovatelj “Tuđmanove širine”, dakle potenciranja najsposobnijih. Drži da su “zadnji istupi Karamarka bili uistinu dobri, potpisao bih sve što je rekao”, no sugerira mu da krene na daljnju demokratizaciju stranke i da pristane na nove stranačke izbore vodstava. – Nakon tih izbora vodstva, koje bi potvrdili članovi sistemom “jedan član, jedan glas”, stranka bi dobila četverogodišnji mandat.

Bio bi to drugi korak konsolidacije nakon kojeg stranka može krenuti rušiti nesposobnu vladu Milanovića, smatra ovaj intelektualac hrvatske desnice. Dodaje da će “ne odgovori li pozitivno Karamarko na zahtjeve baze i pretendenata i ne organizira li izbore u stranci ove godine, stanje u HDZ-u postati jako ružno”. Ovo će, pak, Karamarkovima nedvojbeno sličiti na ucjenu. Uputiti ovakvu poruku Karamarkovim “policajčinama”, koji su pokazali i izbornu efikasnosti i uspjeh, ne čini se uopće jednostavnim. Bilo bi, dakle, veliko čudo da aktualni stranački vrh okupljen oko Karamarka izađe u susret ambicijama onih koji jesu različiti, ali se slažu u istoj ambiciji – da smijene Karamarka. Karamarko je najavio da će nakon 1. srpnja krenuti rušiti Milanovića. Oponenti u HDZ-u najavili su da će, nakon svibanjskih lokalnih izbora, krenuti rušiti Karamarka. Istodobno, stižu informacije da su i pokrovitelji lijeve koalicije već raspoloženi tražiti zamjenu Milanoviću. Dabogda živjeli u zanimljivim vremenima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije