Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD TUŽITELJSTVU VRATIO OPTUŽNICU NA DORADU

Nije potvrđena optužnica protiv njegovateljice bivše saborske zastupnice SDP-a

Vesna Škulić, bivša saborska zastupnica koju je, navodno, napala njena osobna njegovateljica
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
28.03.2023.
u 10:53

- Nogom je udarila Upsa, moga psa labradora, dresiranog za pomoć invalidnim osobama. Zatim ga je zatvorila u kupaonicu. Mene je zajedno s kolicima počela gurati prema dnevnom boravku. U jednom mi je trenutku rekla: "Sada ćeš vidjeti svoga Boga!" Nakon toga sam počela dozivati u pomoć i vikati. A ona mi je zaprijetila: "Još jednom pozovi pomoć ili zaviči i ja ću te ubiti!"

Optužnica protiv Irene Dubnice (37), državljanke Srbije koja je u bijegu, optužene da je napala, zatočila i orobila Vesnu Škulić, bivšu saborsku zastupnicu SDP-a, kojoj je bila njegovateljica, nije potvrđena. Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vratilo ju je tužiteljstvu na doradu te im je dalo rok od 12 mjeseci za podizanje nove optužnice.

Irena Dubnica optužena je za događaj koji se zbio 14. lipnja 2022. u stanu Vesne Škulić, a prema optužnici tereti se da je prvo s protuprovalnih vrata stana skinula omču. Tom omčom koristio se pas Vesne Škulić, kako bi joj pomagao pri otvaranju vrata.  Psa je zaključala u kupaonicu, a Vesnu Škulić koja boluje od mišićne distrofije te joj je utvrđen 100 postotni invaliditet je potom vukla po stanu, čupala, udarala joj glavom o zid, ukrala joj stvari...Nakon što ju je ostavila u stanu u položaju iz kojeg nije mogla ustati iz kreveta, otišla je iz stana. Prethodno je osim novčanika s novcem i karticama, mobitela, laptopa, ključa od garaže, ukrala i razni nakit, deke, odjeću, obuću.... Sve je to potrpala u kufer, a nakon što je izašla iz stana, za sobom je zaključala vrata. Ukradenim kreditnim karticama plaćala je razne račune po Srbiji i Hrvatskoj.

Istražitelji su utvrdili da je Irena Dubnica kreditnim karticama Vesne Škulić plaćala noćenje u motelu Plitvice te benzin po Hrvatskoj i Srbiji. Karticu je koristila upisujući PIN kojeg je kao osobna asistentica Vesne Škulić znala, a ukupna šteta je 10.965 eura. Na koncu je osim za razbojstvo, optužena i za protupravno oduzimanje slobode i računalnu prijevaru. Tužiteljstvo traži i da joj se sudi u odsutnosti jer nedostupna i za njom je raspisana potraga međunarodna tjeralica. Prema podacima Interpola Srbija ni u Srbiji nema  prijavljeno prebivalište.

U odgovoru na optužnicu, Irena Dubnica je preko svoje odvjetnice, navela da nema dokaza da je počinila to za što ju se tereti. Navela je tako da kod kvalificiranog oblika razbojništva šteta mora biti veća od 60.000 kuna (7963 eura). Jedini dokaz, navela je Dubnica, da je šteta koja se njoj stavlja na teret, veća od 60.000 kuna je iskaz oštećene Vesne Škulić, kojeg Irena Dubnica smatra - subjektivnim. Smatra i da se zbog toga "činjenični opis razbojništva koji se odnosi na pribavljanje znatne imovinske koristi ne proizlazi iza ranije prikupljenih dokaza."

Obrani je sporna i odluka da se Ireni Dubnici sudi u odsutnosti, jer smatra da se takva odluka može donijeti samo ako za to "postoje osobito važni razlozi koji pretežu nad pravima okrivljenice na obranu i kontradiktornost postupka, čega ovdje po stavu obrane nema". Zbog toga su tražili da  se optužnica vrati na doradu te da se odbije prijedlog za suđenjem u odsutnosti. Tužiteljstvo  se s tim nije slagalo, no sud  je, za sada, dao za pravo obrani. Vratili su optužnicu tužiteljstvu radi dorade, a naveli su da Irena Dubnica nije ispitana. Prema stavu suda, to je nedostatak koji se treba ispraviti kada ona bude uhićena. Zna se da je Irena Dubnica državljanka Srbije, zna se kada je prešla granicu i gdje je koristila ukradene kreditne kartice, a za njom su raspisane i tjeralica i EUN. Osim toga sud smatra i da se bolje treba precizirati što je točno ukradeno Vesni Škulić i koliko je to vrijedno, jer je to bitno za utvrđivanje obilježja kaznenog djela. Zbog svega toga sud je optužnicu vratio na doradu tužiteljstvu te im je dao rok od 12 mjeseci da poprave nedostatke. Inače, Vesna Škulić je u svom iskazu opisala što se dogodilo spomenutog dana.

- Nogom je udarila Upsa, moga psa labradora, dresiranog za pomoć invalidnim osobama. Zatim ga je zatvorila u kupaonicu. Mene je zajedno s kolicima počela gurati prema dnevnom boravku. U jednom mi je trenutku rekla: "Sada ćeš vidjeti svoga Boga!" Nakon toga sam počela dozivati u pomoć i vikati. A ona mi je zaprijetila: "Još jednom pozovi pomoć ili zaviči i ja ću te ubiti!" Počela sam okretati joystick na kolicima te sam ih okrenula. Pritiskala sam gumbe pa su se upalila sva svjetla, a ona me pitala: "Kome daješ signale!?" Uplašila sam se jer sam vidjela da gubi kontrolu nad svojim ponašanjem. U kolicima me je počela naginjati naprijed, nazad. Glavom mi je udarila u zid nekoliko puta i čupala me za kosu.

Dok me je tako maltretirala i vukla, bacila je moj laptop na pod, sa stola je uzela novčanik i dva mobitela, ključeve od stana i garaže. Sve je to odnijela u svoju sobu... A nakon toga me uhvatila ispod pazuha, izvadila iz kolica i bacila na pod. Kolica je odbacila u kuhinju. Vukla me potom kroz stan po podu do kutne garniture u boravku. Zatim me je podigla i stavila na ležaj i to tako da ležim na leđima. Izvukla mi je jastuk ispod glave. Rekla sam joj da mi to ne radi jer ću se ugušiti. Ona mi je rekla: "Političarka si pa ćeš se već snaći!? Zvala sam u pomoć, a ona mi je kazala da će mi biti još gore ako još jednom zavičem. Otišla je u svoju sobu i iz nje donijela svilenkastu košulju. Vezala ju mi je oko nosa i usta da ne mogu zvati u pomoć. Pojačala je televizor, zatvorila vrata i prozore da me se ne čuje. Iz položaja u kojem sam bila nisam mogla vidjeti kada je izašla  iz stana -  svjedočila je Vesna Škulić. U svom je svom iskazu opisala i kako je upoznala "njegovateljicu" koja ju je orobila.

- Živim sama, a kako sam invalid koji je u kolicima, otežano mi je kretanje. Pa sam  u proljeće 2022. stavila oglas na više grupa na Facebooku da tražim asistenata koji bi sa mnom bio 24 sata na dan. Javila mi se Irena Dubnica. Rekla mi je da stanuje u Beogradu, da ima iskustva jer je kao njegovateljica radila u staračkom domu. S radom je počela 27. travnja 2022. i u početku sam bila zadovoljna s njom. Rekla sam joj da se ulazna vrata stana ne trebaju zaključavati jer su protuprovalna i ja ih sama ne mogu otvoriti. A rekla sam joj i da me ne smije ostavljati polegnutu na leđima jer se mogu ugušiti. Taj dan kada se sve dogodilo, ja sam s Upsom, labradorom, bila u šetnji kada me u 20.15 ona nazvala i rekla da ima visoki tlak te da se vratim u stan jer joj nije dobro. To nije bilo točno  - kazala je Vesna Škulić.

Nakon što ju je Irena Dubnica  ostavila zavezanih usta, uspjela se nakon 20 minuta osloboditi. Počela je zapomagati što su čuli susjedi, koji su pozvali policiju i vatrogasce, koji su morali provaliti u stan. Irenu Dubnicu je jedan od susjeda vidio kako izlazi  iz stana, a isti dan u 00.35 u automobilu izašla iz Hrvatske, što je zabilježeno na Bajakovu.

VIDEO: Koliko zarađuju hrvatski liječnici u Njemačkoj? Ovisno o iskustvu i do 11 tisuća eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije