Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJENE PROMJENE

Nije planirano testiranje: Promjene u prelasku preko graničnih prijelaza RH

Granični prijelaz Goričan - Letenye
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.05.2020.
u 15:48

Ministar Davor Božinović je napomenuo kako zasad nije planirano testiranje prilikom ulaska u Hrvatsku, jer je procjena da neće biti razloga za to ako se svi budu držali mjera.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je kako pri ulasku u zemlju više nema obveze samoizolacije ali su napravljene stroge upute. Od svih koji ulaze traži se da nemaju puno kontakta, da ne izlaze puno van, da se drže higijene.

Preporučuje se nošenje maski i mjerenje temperature te da se na pojavu prvog simptoma odmah jave liječniku obiteljske medicine, a stranci epidemiološkoj službi.

Ministar Davor Božinović je napomenuo kako zasad nije planirano testiranje prilikom ulaska u Hrvatsku, jer je procjena da neće biti razloga za to ako se svi budu držali mjera. No, ako ne bude tako taj će se režim dodatno regulirati, a uvest će se i testiranja na granici. 

"Ako netko nema valjan razlog, onda mu se neće dopustiti ulazak u Hrvatsku. Opravdanost ulaska procjenjuje granična policija na temelju detaljnih uputa i zakona. Za sve je otvorena i posebna mail adresa Uprave za graničnu policiju Ravnateljstva policije, gdje se građani i stranci mogu informirati ispunjavaju li uvjete za ulazak", kazao je.

'Prema odluci hrvatskim državljanima omogućava se ulazak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.



Dodatno, kada postoje poslovni razlozi ili gospodarski interesi, ulazak u Republiku Hrvatsku, uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, omogućava se i: 

- građanima država članica EU i članovi njihovih obitelji

- državljanima trećih zemalja koji u osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ

- osobama koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize

Među izuzetke kojima je odobren ulazak, uz one ranije navedene, dodane su i osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, a svi oni mogu prelaziti državnu granicu uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Oduka stupa na snagu danom donošenja', objavljeno je na stranici Koronavirus.hr.

Odluka o Izmjenama i Dopuni... by Robert Jurišić on Scribd

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije