Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objava registra

‘Nije istina da nitko nije objavio registar ratnika, učinio je to i SAD’

'13.04.2010., Zagreb - U HND-u se odrzao okrugli stol o Registru branitelja pod nazivom Hrvatski branitelji-temelj hrvatske neovisnosti ili borci za privilegije. Tomislav Ivic, Predrag Matic.  Photo:
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
1/3
15.02.2012.
u 18:00

Objavimo li popis branitelja, bit će to dobro za moralno zdravlje društva, smatra Žarko Puhovski.

Jedan aktualni i jedan bivši ministar branitelja, zapovjednik obrane Vukovara, šef udruge specijalaca, sveučilišni profesor i njihovi stavovi sučeljeni o vrućoj temi – objavi registra hrvatskih branitelja – do posljednjeg mjesta ispunili su dvoranu i podigli tenzije na iznimno posjećenom okruglom stolu u organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba.

– Tema ovog skupa za mene je završena tema, no to ne znači da ne želim razgovarati o načinu objave Registra. Objava je potrebna jer svi smo svjesni da nas je potkraj rata bilo 350 tisuća, a danas pola milijuna i uvjeren sam da se slažete da su branitelji najčasnija populacija u Hrvatskoj i da pravo da to časno zvanje nosi ne želimo dati svima – rekao je Predrag Matić. Onima koji kao argument za neobjavljivanje Registra ističu protuzakonitost takvog čina, ministar je poručio: – Trenutno jest, no zakoni postoje da bi se mijenjali.

Branitelji u “ilegali”

Bivši ministar Tomislav Ivić nije se složio.

– Zar ćemo podatke o HV-u dati na pladnju stranim obavještajnim službama? Nađite mi jednu zemlju u svijetu koja je to učinila! Što bi se dogodilo da su Amerikanci iznijeli podatke o vojnicima iz Afganistana i Iraka – rekao je Ivić kojemu je, međutim, odmah replicirao profesor Žarko Puhovski.

– Još je Federativna Jugoslavija 1949. objavila popis partizana, dok su SAD objavile imena sviju koji su sudjelovali u svim proglašenim ratovima, izuzev vojnika na tajnim operacijama – rekao je profesor Puhovski, koji se potom izjasnio za objavljivanje Registra i zbog toga što bi se tim činom “smanjio prostor za laž”.

– Objavimo li popis branitelja, pod dogovorenim uvjetima, popravit ćemo i moralno zdravlje društva i jednu kategoriju društva izvući iz ilegale. Mnogi će se naći u neugodnoj tišini, ali dobitak društva je veći – kazao je Puhovski.

Predsjednik Hvidre Josip Đakić nije mu dao za pravo.

– Mi branitelji svojih se ratnih puteva ne stidimo, ali oni koji ne vole branitelje čekaju na nas s optužnicima koje za cilj imaju falsificiranje Domovinskog rata – rekao je Đakić.

Borbeni sektor

Da se branitelji ne stide svojih ratnih puteva, dao mu je za pravo Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije i dodao:

– Medicinske sestre i kuharice sigurno su pridonijele u ratu, ali ne na isti način kao i onaj tko se borio na prvoj crti. Napravljen je golemi propust što prilikom izrade Registra 2005. za stolom nisu sjedili ratnici nego činovnici – upozorio je Klemm, apelirajući na ministra da se mora razlikovati borbeni i neborbeni sektor.

Branko Borković upozorio je da je Registar, za čiju se objavu zalaže, postao politički problem, te da ga treba staviti u funkciju kako branitelji više ne bi “šetali od ureda do ureda i dokazivali tko su”.

– Iako samo 70.000 branitelja koristi stečena prava, ja poznajem čovjeka iz Dugog Sela koji je “običnim” statusom branitelja dobio darovnicu za poljoprivredno zemljište koje sada prodaje za četiri milijuna eura – upozorio je Mladi Jastreb.

Komentara 297

BB
brle brkić
18:19 15.02.2012.

Rasprava ide utom smijeru daće bit tresla se brda rodijo se miš.

00
0001
18:23 15.02.2012.

Iz nekad bliskih ljudi Fredu sam doznao da je, blago rečeno, osoba jako niska morala i veliki karijerist. A ovo što priča nema veze sa pameti, pitam se samo kad će se opet pojaviti slučaj Purda i da li je to cilj ovog lažnjaka.

RA
radoslobađa
19:20 15.02.2012.

Pa nek objavi onda i popis četnika, aboliranih i dezertera, što se čeka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije