Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstvo

Varga: MMF ne koči izdvajanje HZZO-a

Siniša Varga
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
VL
Autor
Romana Barišić Kovačević
13.05.2014.
u 21:30

Točno je jedino to da je MMF utvrdio da je naš zdravstveni sustav bolestan i preskup pa nam je u svom zadnjem izvješću ponudio dvije opcije za rješavanje ovog problema, kaže ravnatelj HZZO-a

Uprava HZZO-a mora u najskorijem roku napraviti poslovni plan i studiju izvedivosti u svrhu izlaska iz riznice 1. siječnja 2015. godine, zaključak je ministarske koordinacije na koju je, doznajemo, Siniša Varga došao bez jasne financijske projekcije koja se od njega tražila. Očito, i nakon 1. srpnja HZZO ostaje u Državnoj riznici.

Vlada ne odustaje

– Među ostalim, prije izdvajanja HZZO-a, iz zdravstvenog sustava moraju se izdvojiti sve nezdravstvene naknade – kazao je jučer ministar zdravlja Rajko Ostojić, podsjetivši da izlazak podržava, ali i da je on zakonski predviđen za 1. siječnja 2015. Ostojić navodi da na svim poslovima i procedurama koje valja obaviti radi izlaska HZZO-a iz riznice intenzivno radi međuresorna skupina koju čine predstavnici ministarstava zdravlja, financija i HZZO-a, a koja je prošli tjedan proširena s predstavnicima ministarstava socijalne politike, rada i mirovinskog sustava, branitelja, pravosuđa i znanosti. Valja preusmjeriti način financiranja, jer HZZO nakon izlaska neće isplaćivati rodiljske i druge naknade.

– Hoće li do izdvajanja doći u srpnju ili mjesec-dva kasnije nije presudno jer Vlada od toga neće odustati – naglasio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Ministar financija Boris Lalovac je,na pitanje čemu izdvajanje ako ne nosi uštede, kazao: – Pa to želim vidjeti, radi li se o strukturnoj promjeni ili samo o upravljačkoj. Kako je HZZO 10 godina dio Riznice, želim vidjeti detaljne analize.

MMF-ove opcije

Varga pak demantira navode u Jutarnjem listu da izdvajanje stopira MMF: – MMF je utvrdio da je naš zdravstveni sustav bolestan i preskup i ponudio je dvije opcije: veće namete građanima ili smanjenje troškova sustava kroz učinkovitije zdravstvene usluge.

>> HZZO će se iz riznice izdvojiti 1. siječnja, a ne 1. srpnja

Komentara 27

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
18:04 13.05.2014.

...kategorizacija na hrvatski način... ustanova A - javna ustanova, stotine zaposlenih, stotine pacijenata dnevno, hitan prijam, ishodi i dobri i loši... ustanova B - privatna ustanova, nekoliko zaposlenih, nekoliko lakših pacijenata dnevno, nema loših ishoda ili ih ima vrlo malo... i onda će ON reći da je ustanova B puno, puno bolja od ustanove A... te će on tada javna sredstva usmjeriti ka ustanovi B jer ONI TO ZASLUŽUJU... a smatra da on ima pravo tako preusmjeravati javna sredstva...

NV
novo vriijeme
21:54 13.05.2014.

Ništa u zdravstvu nije transparentno, liste čekanja , plan nabave aparata, pristanci za liječenje, klinička istraživanja lijekova, kvaliteta liječenja, sistematizacije radnih mjesta, statuti i pravilnici bolnica, kriteriji za ugovaranje usluga, nema konkurentnosti u uslugama. Zdravstvoje jedna velika crna rupa u kojuupadaju milijarde a da nitko ne zna koliko je efikasno niti za to postoje mjerila. A to je naveći državni budget.

Avatar hdz1848
hdz1848
12:59 13.05.2014.

Ne. Samo su rekli da je vaša reforma prebacivanje iz šupljega u prazno. Stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda kažu da treba još radit na domačoj zadaći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije