Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković o zaštiti standarda građana:

U Slavoniji u šest godina ugovoreno više od 20 milijardi kuna projekata

13. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Okučanima
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
13.07.2022.
u 14:32

Dodao je kako je Vlada time pokazala kako joj je stalo do Slavonije i da želi djelovati sada i odmah kako bi pomogla njezinim stanovnicima

Od listopada 2016. do kraja lipnja ove godine u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno je više od 20 milijardi kuna vrijednih projekata, a još 33 tisuće projekata su u provedbi ili pripremi. To su projekti koji na bolje mijenjaju lice tog dijela Hrvatske – poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković s današnje 13. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Okučanima.

On je naglasio kako je, u odnosu na prethodne sjednice, od rujna prošle do kraja lipnja ove godine ostvaren porast od 1,5 milijarde kuna ugovorenih sredstava. Prema njegovim riječima, to je znak da se i u krizi išlo korak dalje. Tijekom godina provedbe projekta ostvaren je, rekao je, značajan napredak i iskoraci.

- U proteklih šest godina provedbe projekta Slavonija, Baranja i Srijem pokazali smo koliko puno možemo učiniti kada djelujemo sinergijski i u zajedništvu - rekao je Plenković.

Govoreći o tome kako pomoći Slavoniji, Baranji i Srijemu da brže gospodarski napreduju, Plenković je važnim ocijenio prihvaćanje nove karte regionalnih potpora za razdoblje 2022.-2027., čime je, kako je kazao, ispravljena prijašnja nepravda prema Slavoniji.

Dodao je kako je Vlada time pokazala kako joj je stalo do Slavonije i da želi djelovati sada i odmah kako bi pomogla njezinim stanovnicima.

Najvećim problemom i rak-ranom hrvatskoga društva ocijenio je demografski deficit.

- To je zaista ključni problem opstanka hrvatskoga naroda i normalnog funkcioniranja države u svakom segmentu našega razvoja - rekao je.

Vezano za ratu Ukrajini, Plenković je rekao kako on ima izravne posljedice na Europu i na hrvatske građane i gospodarstvo - na inflatorno stanje, rast cijena sirovina, građevinskog materijala, naftnih derivata.

- U tom kontekstu naše rasprave trebamo staviti i u vezu s visokom solidarnosti koju su prema ukrajinskom stradanju iskazale i slavonske županije primajući brojne izbjeglice iz Ukrajine i na tome vam zahvaljujem - poručio je Plenković. 

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru projekta Slavonija, Baranja i Srijem.  Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški, Orahovici, Vukovaru, Našicama i Pleternici.

Na sjednici u Okučanima članovima Savjeta predstavljena je informacija o ugovorenim projektima na području Slavonije, Baranje i Srijema, Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u financijskoj perspektivi 2021.–2027., aktualni pozivi iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 (Zaželi III, Pomoćnici u nastavi V faza) i mogućnosti financiranja iz ESF+ za financijsko razdoblje 2021.–2027., investicije u cestovnu infrastrukturu te ulaganja u poljoprivredu na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Komentara 4

ŠA
Šaraf
12:41 13.07.2022.

Kaže Briselski namjesnik.kako je rekao Marić ne možemo utjecati na cjene goriva jer su to direktive brisela hrvatska nikada bolje nije imala bolju žetvu pšenice pa dalje prosudite sami

DU
Deleted user
14:41 13.07.2022.

Mislite 20 milijardi kuna ste podijelili po babi i stričevima, onako kako je Tolušić dobio, ili možda Lucići

SA
sasha68
13:57 13.07.2022.

pa pošaljite inspekcije u dućane..ovo je bezobrazno koliko kradu, a niko nije malouman da ne zna da je samo kradja u pitanju ne realni nedostatak ičega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije