Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napastovanje učenica

'Nije bludničio jer nije primijenio silu’

Zlostavljač nije primijeni silu niti počinio kazneno djelo
Arhivska fotografija
01.02.2008.
u 17:20

Zastrašujuća je spoznaja da vam dijete može zlostavljati svaki pedofil i manijak, a Državno će odvjetništvo to okarakterizirati kao nepristojno i nedolično ponašanje.
- Jezivu priču moje kćeri nije bilo lako slušati, ali sa njezinih 15 godina nije ju bilo lako ni ispričati - priznaje otac čije ćemo ime izostaviti radi zaštite identiteta njegove malodobne kćeri. Nakon duže potištenosti, ona je skupila snage i povjerila se.

- Kći je bila zlostavljana prošle godine u siječnju, a priznala nam je to tek osam mjeseci kasnije. Kao učenica prvog razreda srednje škole na praksu je odlazila u Badel u Sesvetama. Pri svakom dolasku učenice su se morale upisivati u knjigu na portirnici, gdje se bio portir, tj. zaštitar V. I. (podaci u redakciji).

Dok se moja kći upisivala, počeo ju je dirati po stražnjici. Prestravljeno se trgnula, odgurnula ga i odjurila. Isti dan na odlasku on ju je ulovio za grudi, na što ga je ona odgurnula i potrčala van. Drugi dan opet joj je prišao s leđa i gurnuo ruku među noge dodirujući joj prstom spolovilo preko odjeće. Dijete je nakon toga dobilo fraze - govori otac. Čim mu je sve ispričala, nazvao je direktora Badela gosp. Poštara i zahtijevao sankcije.

Direktorova zabrana
- On se nije javljao pa sam otišao tamo. Rekao mi je da se ništa nije dogodilo niti neće, jer da je on čuo da je moja kći u portirnicu ušla s cigaretom. A moja kći ne puši! No, da i puši, zar je dopušteno zlostavljanje? A šlag je bio kad joj je zabranio da dalje dolazi na praksu - zgrožen je otac, koji potom odlazi na policiju. A tamo - još jedna malodobna djevojčica žrtva istog zlostavljača.

- Zapanjili smo se! Ta se djevojčica žalila nadređenoj u Badelu, a ova joj je uzvratila da joj od malo šlatanja neće biti ništa! Treća djevojčica je svjedočila. Policija je odreagirala munjevito, kontaktirali su tužiteljstvo i nakon dva dana zaštitar V. I. je bio uhapšen - govori otac.

Poziv Državnog odvjetništva za svjedočenje stiga je za tjedan dana. Pravda će, bili su uvjereniotac i kći, biti brza. No slijedi šok.

Na život i smrt
- Ne znam je li više skandalozno ili katastrofalno! Državno odvjetništvo utvrđuje da je V. I. zadovoljavao svoju seksualnu pohotu, ali da nije primjenjivao silu, te se djevojčice nisu morale braniti na život i smrt. Stoga se  tužba protiv V. I.  odbacuje - zgrožen je otac.


Tužiteljstvo: Nije počinio kazneno djelo

Milena Periša, zamjenica općinske državne odvjetnice za mladež, odbacivanje optužnice protiv V. I. obrazlaže: Nedvojbeno je da je V. I. maloljtnice dirao po intimnim dijelovima tijela. Međutim, iz njihova iskaza ne proizlazi da bi primijenio silu, slijedom čega one nisu pružale otpor, već su reagirale na način da bi se odmaknule, te mu u jednom trenutku rekle da to ne smije činiti, a u drugom ga pitale zašto ih dira. “Smatram da oštećeni nije počinio kazneno djelo bludne radnje, već njegove radnje predstavljaju nepristojno i nedolično ponašanje sa spolnim konotacijama, kojim nisu ispunjena bitna obilježja kaznenog djela bludne radnje iz članka 193. stavak 2. Kaznenog zakona, niti nekog drugog kaznenog djela za koje zakon propisuje progon po službenoj dužnosti, slijedom čega je kaznenu prijavu valjalo odbaciti temeljem uvodno citiranih zakonskih odredbi.”

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije