Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propao i drugi pokušaj

Ni danas ništa od potvrđivanja optužnice protiv osječkih sudaca i braće Mamić

Zagreb: Optužno vijeće za osječke suce  Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Antu Kvesića
Sanjin Strukic/PIXSELL
19.02.2024.
u 11:48

Obrana Nataše Sekulić, partnerice optuženog bivšeg suca Zvonka Vekića, zatražila je izdvajanje određenih dokaza iz sudskog spisa kao nezakonitih

Ni danas, iz drugog pokušaja, nije potvrđena optužnica protiv trojice osječkih sudaca - Zvonka Vekića, Ante Kvesića i Darka Krušlina, optuženih za primanje mita od braće Mamić, a kako bi im pogodavali u dva sudska postupka za izvlačenje novca iz Dinama. Na optužnici su i imena Zdravka i Zorana Mamića, Nataše Sekulić te posrednika Drage Tadića.

Obrana Nataše Sekulić, partnerice optuženog bivšeg suca Zvonka Vekića, zatražila je izdvajanje određenih dokaza iz sudskog spisa kao nezakonitih, što je odbijeno pa je na potezu Visoki kazneni sud. Novi pokušaj potvrđivanja optužnice bit će tek u lipnju. Tada će se napuniti i tri godine otkako su trojica sudaca uhićena zbog sumnje u primanje mita od Zdravka Mamića i šest otkako je Mamić pobjegao u BiH, neposredno prije nego mu je sudac Darko Krušlin, danas također optuženi, izrekao osuđujuću presudu za izvlačenje 116 milijuna tadašnjih kuna iz Dinama.

- Taj prijedlog za izdvajanje dokaza je danas odbijen i prije pravomoćnosti tog rješenja neće se ići u odlučivanje o osnovanosti optužnice - pojasnio je Alan Kubat, odvjetnik Zdravka Mamića. Inače, u pitanju su potvrde o putovanjima Nataše Sekulić i suca Vekića s Mamićem, što je, prema optužnici, bilo mito. I ostali dokumenti priloženi uz optužnicu nisu, tvrde Sekulić i njezina obrana, zakoniti.

Iako je zamjenica ravnateljice USKOK-a Mirna Rukavina pred optužnim vijećem zdužno tvrdila kako su svi dokazi pribavljeni na zakonit način, istom tom vijeću nije preostalo ništa drugo nego da tu žalbu obrane proslijedi dalje na Visoki kazneni sud koji će onda odlučivati o daljnjem raspletu situacije. Riječ je o jednom od klasičnih manevara kakav obrana i odvjetnici optuženih imaju pravo poduzeti kako bi se postupak odužio, što im očito i dobro ide s obzirom da je otpužnica podignuta još u lipnju 2021. godine, a sudski postupak umjesto da je do sada već i pravomoćno završio, još uvijek nije niti počeo, a kada će – teško je prognozirati.

POVEZANI ČLANCI:

Inače, prema optužnici Zdravko Mamić se tereti da je dao najmanje 370.000 eura mita u više navrata sucu Vekiću, a koji mu je predočio kako će taj iznos podijeliti s kolegama sucima i tako osigurati Mamiću povoljne sudske odluke. Od tog iznosa, prema optužnici, najmanje 30.000 eura bilo je utrošeno na ljetovanja i putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu Vekića i njemu bliskih osoba, dok je 20.000 eura bilo navodno za troškove financijske vještakinje. Zoran Mamić se tereti da je od sume mita osigurao 100.000 eura, koje je pak Vekiću, tvrdi USKOK predao Tadić. USKOK u optužnici tvrdi i da su sudac Vekić i Nataša Sekulić, prikrivajući porijeklo tih 370.000 eura kupovali automobile i nekretnine.

Što se Krušlina tiče, njemu je Zdravko Mamić stavio na ruku skupocjeni sat u Dinamovoj loži nakon jedne utakmice. Krušlin u obrani nije sporio da mu je Mamić dao sat, kojeg mu je i vratio, no negirao je da je za taj sat trebao donijeti povoljnu presudu Mamiću. Krivnju za primanje mita niječu i suci Vekić i Kvesić koji su, inače, odlučivali o drugoj, znatno težoj optužnici protiv Mamića. Što se tiče kontroverznog osječkog poduzetnika Drage Tadića, on je obranu iznosio dva puta. Jedini je od optuženika priznao ono za što ga USKOK tereti.

VIDEO Andrej Plenković o susretima Ivana Turudića s Mamićem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije