Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Ni “božica pravde” ne smije nezakonito upasti u Vrhovni sud RH

Ako može predsjednik Republike Hrvatske izravno primijeniti Ustav, onda bi to pogotovo mogao i Hrvatski sabor pa sam izabrati predsjednika Vrhovnog suda nakon što odbiju predsjednikov prijedlog, jer Ustav ne rješava tu situaciju

Komentari 8

KU
Kultura
08:43 09.03.2021.

Predsjednik se malo pogubio a tastina predsjednika i premjera je prevelika da bi sjeli za stol i dogovorili tu temu. Ne bi bilo neuobicajeno da se radi o nize rangiranim drzavnim duznosnicima ali ovakve dvije funkcije obnasati i ovako se tuci preko medija je za osudu.

VL
DU
Deleted user
08:51 09.03.2021.

kotromanovic predsjednik vrhovnog suda bio bi idealan izbor....usao bi u svjetsku sudsku povijest kao osoba koja nit ne zna gdje je pravni fakultet i u kojem nikada nije ni bio..!!!!

VL
Avatar Terra
Terra
09:24 09.03.2021.

"Božica pravde" kaj mutnooki predlaže je bila protiv izručenja Njemačkoj ud..ša, nalogodavaca ubojstava po Njemačkoj i šire. Toliko o njoj.

VL
BE
berija
09:25 09.03.2021.

Mene je osobito dojmila odlučnost, odvažnost i samosvijest navedene profesorice. Kandidirat ću se ako mi garantiraš da ću biti izabrana. Mogu mislit koliko bi hrabra, odlučna i neovisna bila kao predsjednica Vrhovnog suda. Zašto se nije javila na javni poziv? Možda i jest pravni stručnjak, što god to značilo, ali su joj ljudske kvalitete očito na razini potrebnoj da bi netko bio pravnik.

VL
Avatar manjejeviše
manjejeviše
08:50 09.03.2021.

Ustav jasno kaže da Predsjednik predlaže predsjednika Vrhovnog suda. Zakon jasno kaže da se za tu funkciju raspisuje Natječaj. Milanović stvari tumači na način "znate li vi tko sam ja". Ali inaćenjem doista može doći u poziciju da mu Sabor kandidatu pokaže palac dolje. Zašto mu to treba ako mu nitko ne spori da predloži kandidata sukladno zakonu i da taj kandidat na kraju bude i izabran za predsjednika Vrhovnog suda. Ili je za vrijeme natječaja bio na oboritoj ribi pa sve prespavao ??

VL
Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
09:11 09.03.2021.

Samo ustavni suci, a ne Jurasić ili slični dušobrižnici, mogu procjenjivati je li Milanović prekršio Ustav RH. Inače, skandalozna je Jurasićeva tvrdnja što uopće ne preispituje pogubnu politiku međustranačkih dogovora koji isključuju stručne i u prvi plan stavljaju podobne. (SveSve dok Ustavni sud ne proglasi zakon neustavnim. Smisao ustavne odredbe očito je u tomu da izbor predsjednika VS-a bude rezultat minimuma konsenzusa između izvršne i zakonodavne vlasti, predsjednika RH i parlamentarne većine. Stoga izbor predsjednika VS-a nije natječaj na kojem uvijek pobjeđuje kandidat s najboljim kvalitetama i programom rada, već koji je najbliže zajedničkom nazivniku kriterija koje traži predsjednik i saborska većina. )

VL
K7
k70turkalj
13:42 09.03.2021.

Odličan tekst odlična analiza

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.