Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radnik pobjesnio

Nezadovoljan uvjetima oštetio 31 fiću u tvornici FIAT-a u Kragujevcu

fiat 500l,kragujevac (1)
Sandra Mikulčić
27.05.2013.
u 15:15

Od svih radnika Fiata u svijetu, Srbi sa 320 eura mjesečno imaju najniže plaće

Prošlo je tek godinu dana od otvorenja tvornice Fiata u Kragujevcu, a radnici su već nezadovoljni. Zaposlenik u noćnoj smjeni sa subote na nedjelju oštetio je 31 Fiat 500L, ogorčen zbog niske plaće i uvjeta rada.

Nepoznati radnik oštrim metalnim predmetom išarao je karoserije u pogonu montaže, a na pojedinim automobilima ispisano je "Žabari, bježite iz Srbije" i "Ruso, povišica", prenosi Mondo. Kako se pretpostavlja, radnik je najvjerojatnije pobjesnio jer je montažna vrpca radila znatno brže nego inače.

– Radnici su padali s nogu da bi završili posao. Kada je otkriveno da su automobili oštećeni, brzo se stvorio velik broj vidno uzbuđenih nadređenih Talijana – rekao je jedan od radnika. Prema prvim procjenama ukupna šteta na automobilima je 50.000 eura.

Jedan od radnika kaže da je mogući povod ovom incidentu i navodni sukob radnika sa šefom smjene, Talijanom Rusom. Predsjednik Sindikata FAS Zoran Mihajlović kaže da je to sve posljedica uvjeta u kojima se radi.

– Mladi se još nekako nose s tim, ali starijima je sve teže. Radi se u tri smjene pod velikim pritiskom, a prosječna plaća je 320 eura – kaže Mihajlović. Od svih radnika Fiata u svijetu, Srbi sa 320 eura mjesečno imaju najniže plaće. Turci rade za 450 eura mjesečno, Rusi i Poljaci za 550, Brazilci za 1000, Talijani za 1200, a radnici u SAD-u za 2500 eura.

>>Ušli smo u najmoderniju tvornicu automobila na svijetu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije