Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo istraživanje

Neutrini se ipak ne mogu kretati brže od svjetlosti?

CERN
Reuters/Pixsell
23.02.2012.
u 17:50

Pogreška se dogodila zbog pogrešno spojenih optičkih kablova na glavni uređaj za mjerenje vremena te GPS prijemnika

Neutrini se ipak ne mogu kretati brže od svjetlosti, otkrili su to fizičari u Italiji, a donosi Reuters. Naime, krajem prošle godine provedeno je istraživanje u talijanskom znanstvenom centru u Gran Sassu kojim je dokazano da je neutrinima od CERN-ova laboratorija u Ženevi, koji je udaljen 272 kilometra, potrebno 60 nanosekundi manje do Italije nego što bi im trebalo da su putovali brzinom svjetlosti.

No, fizičari iz projekta OPERA, danas su izvijestili da se najvjerojatnije dogodila pogreška u rezultatima i to zbog pogrešno spojenih optičkih kablova na glavni uređaj za mjerenje vremena te GPS prijemnika koji je korišten za korekcije vremena. Da su ovi rezultati ipak bili točni, doveli bi u pitanje Einsteinovu teoriju relativnosti, odnosno njegovu tvrdnju da ništa ne može putovati brže od svjetlosti.

– Prošlog rujna istraživači OPERA-e su jasno rekli da je istraživanje eksperimentalno te da se mora provjeriti. Nastavili su s provjerama i sada su otkrili razloge – rekao je Rolf Heuer, direktor CERN-a.

Ključne riječi

Komentara 3

MC
Mort Cinder
10:34 24.02.2012.

Eh, sada su i znanstvenici počeli muljati i namještati rezultate .... pa jel itko od ove naše ljudske rase pošten????

IN
InfoMan
11:02 25.02.2012.

Sve je to mafija. Kada netko dodje \"na vlast\" onda ju ne prepusta tako lako. Postoje brojne teorije i eksperimenti koji idu protiv Einsteina ali im se ne dopusta da se razviju. Identicno je bilo i u proslosti.

PR
promjena2
14:34 25.02.2012.

Kakva je to cestica i tko ju je izmislio tu cesticu je izmislio \"SUROGATI-FIZICAR\", samo pogledaj na tisuce \"surogati-fizicara\" u Cernu da nijeda nije jos do danas postao truda sa Peter Higgsovom cesticom. Mora se znati da je POVEZNICA cjelovita vani nase mlijecne staze tj, vani nase GALAKSIJE, a unutar svake Galaksije pa i nase mlijecne staze su POVEZNICE zdrobljene u prasinu zbog toga da bi mi mogli postojat i mnoge druge GALAKSIJE sirom svemira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije