Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob na bliskom istoku

Netanyahu otkazao posjet Bijeloj kući, SAD: Pronaći ćemo način da upozorimo Izrael

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meets with soldiers in Tze'elim
Foto: GPO/HAIM ZACH/REUTERS
1/12
25.03.2024.
u 21:40

SAD su u ponedjeljak rekle da će pronaći način da upozore Izrael protiv ofenzive na Rafah, nakon što je posjet izraelskog izaslanstva Washingtonu otkazan u znak prosvjeda protiv rezolucije UN-a kojom se zahtijeva "trenutni prekid vatre" u Gazi.

Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je u ponedjeljak trenutačni prekid vatre u ratu između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas te trenutačno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, nakon što su se Sjedinjene Države suzdržale pri glasovanju.

Radio izraelske vojske izvijestio je neposredno prije početka sastanka VS-a da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazati planirano izaslanstvo u Washington ako SAD ne uloži veto na rezoluciju. "Vjerujemo da bi ovakva vrsta invazije velikih razmjera bila pogreška", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, napominjući da će državni tajnik Antony Blinken razgovarati o Rafahu s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom u Washingtonu.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je ranije da će se visoki američki dužnosnici ipak sastati u odvojenim razgovorima s izraelskim ministrom obrane koji trenutačno boravi u Washingtonu te da će s njim razgovarati o pitanjima koja se odnose na taoce, humanitarnu pomoć i zaštitu civila u gradu Rafahu na jugu Gaze.

Rafah je posljednje utočište za oko pola od 2,3 milijuna stanovnika Gaze, nakon što su ondje stigli još mnogi u potrazi za skloništem poslije prisilnog raseljavanja zbog borbi na drugim područjima. To je područje u zadnjim izraelskim napadima pod žestokom vatrom, rekli su svjedoci. Palestinski liječnici su kazali da je u Rafahu u prethodna 24 sata ubijeno 30 ljudi.

GALERIJA: Zagrepčani ispred veleposlanstva uputili snažnu poruku Izraelu: 'Dalje ruke od Rafaha'

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meets with soldiers in Tze'elim
1/17

Izrael na Rafah planira izvesti kopneni napad da bi, kako tvrdi, eliminirao palestinske militantne ćelije. Bijela kuća u ponedjeljak je objavila da je vrlo razočarana što je premijer Netanyahu otkazao planirani posjet izraelskog izaslanstva na visokoj razini Washingtonu. State Department je objavio da je "iznenađujuće i nesretno" što je izraelsko izaslanstvo odlučilo ne doći na zakazane razgovore.

VIDEO: Zoran Milanović: 'Ne mislim dati ostavku, lako je tu biti naivan'

Komentara 3

JA
Jatiser
11:48 26.03.2024.

Mislim da su Židovi opet dobili etiketu zla.... A jel to trebalo??

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
06:08 26.03.2024.

Ne mogu se oteti dojmu da su izraelske tajne službe imale svoje prste u inicijalnom napadu Hamasa na okupljenu omladinu na glazbenom festivalu baš uz samu granicu oblasti Gaze. Ako je to bio uopće napad Hamasa. I to upravo u trenutku kada su masovnim uličnim protestima više desetaka a možda i stotine tisuća Židova izražena neslaganja s koruptivnom politikom i Netanyahua osobno i njegove stranke. Netanyahu se trebalo suditi već prije ovih nemilih događanja za brojne koruptivne radnje ali su svi procesi izgleda zaustavljeni. Tako nešto priželjkuje i Trump za sebe osobno i svoje brojne koruptivne radnje, vidjet ćemo hoće li SAD pasti u istu zamku, to nikako ne bi bilo dobro.

XA
xaron
05:21 26.03.2024.

Rusi se muče sa Ukrajinom 2 godine bez nekih velikih rezultata, Izraelci sa Palestincima 5 mjeseci a jedini rezultat je veliki broj mrtvih civila. Nekad mnogo slavljene armije su spale su jako nisko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije