Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEĆEMO KAPITULIRATI'

Netanyahu odbija i pregovore s Hamasom i izbore u Izraelu

Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, in Jerusalem
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS
1/3
18.02.2024.
u 22:08

Izraelski premijer odbio je daljnje pregovore i odbacio zahtjev za prekid operacija u Rafi jer smatra da bi to utjecalo na gubitak rata protiv Hamasa

The Times of Israel javlja kako je premijer Benjamin Netanyahu otklonio u subotu pozive svjetskih čelnika, koji su sve češći, da se prekine kopnena operacija u Rafi, rekavši da bi to značilo gubitak rata protiv Hamasa.

– Oni koji nas žele spriječiti da djelujemo u Rafi zapravo nam govore: "Izgubite rat." Neću dopustiti da se to dogodi – obećao je na večernjoj konferenciji za novinare u Jeruzalemu.

– Nećemo kapitulirati ni pred kakvim pritiskom – zaključio je. Rafa, grad koji se nalazi na granici Gaze i Egipta, posljednje je preostalo uporište Hamasa u enklavi, ali je također mjesto kamo je više od milijun raseljenih Palestinaca pobjeglo potražiti sklonište zbog ratnih zbivanja.

POVEZANI ČLANCI:

SAD i nekoliko zapadnih saveznika Izraela upozorili su Jeruzalem da bi ofenziva u Rafi u sadašnjim uvjetima bila katastrofalna. Izrael, koji je rekao da će osmisliti plan za evakuaciju civila prije nego što uđe, vjeruje da ne može učinkovito ograničiti Hamas bez zauzimanja Rafe, koji se nalazi na granici Gaze s Egiptom.

Smatra se da su barem neki od preostalih 134 talaca u tome gradu. Vjeruje se da se ondje sklonilo i vodstvo Hamasa. Netanyahu je na tiskovnoj konferenciji rekao kako je kazao američkom predsjedniku Joeu Bidenu da će se Izrael boriti do "potpune pobjede – i da, to uključuje akciju u Rafi". Ali operacija IDF-a u najjužnijem gradu Gaze, naglasio je, očito će doći tek nakon što tamošnji civili budu imali priliku "evakuirati se u sigurna područja", navodi izraelski medij.

FOTOGALERIJA Dim se širi nakon izraelskih zračnih napada u Gazi

Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, in Jerusalem
1/10

Netanyahu je u subotu također odbacio ideju o održavanju prijevremenih izbora, dok su se tisuće Izraelaca okupljale u Tel Avivu na prosvjedu protiv vlade. Netanyahu bilježi pad popularnosti u anketama od Hamasova napada 7. listopada koji je izazvao razorni rat u Gazi. Protuvladini prosvjedi koji su potresali zemlju većim dijelom 2023. uglavnom su utihnuli tijekom rata. Ipak, prosvjednici su u subotu navečer ponovno izašli na ulice Tel Aviva pozivajući na nove izbore koji su zakazani tek 2026. godine.

VIDEO Kaos u Haagu: U sukobu Eritrejaca palili se auti, ozlijeđeni policajci...

Ključne riječi

Komentara 3

MI
Mixy
07:53 19.02.2024.

Gde mu je sin?

RE
realisticki
07:08 19.02.2024.

Amerika ima loše odgojne metode za svoju "posvojenu djecu", pa trenutno Netanyahu i Zelenski dobiju i rade što ih je volja.

JA
Jadran666
06:55 19.02.2024.

Nemoj se čuditi onda kada ljudiu počnu vam rušiti spomenike, od početka vam je cilj bio istrebljivanje Palestinaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije