Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraljica Prokljana

Nera s Prokljana: Vučji očnjaci, prodoran pogled, ali pseća duša

'17.03.2010., Prokljan - Dobrivoja Damjanic ljubitelj pasa iz Prokljana posjeduje mjesanca psa i vuka, Dobrivoj s psom koji se zove Nera.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
18.03.2010.
u 10:45

- Iza velikih očnjaka i prodorna pogleda krije se milo stvorenje koje obožava cijelo selo, kaže vlasnik Dobriša Dobrivoj Damjanić.

Čovjek i vuku može biti najbolji prijatelj... – barem tako tvrdi Dobriša Dobrivoj Damjanić (30), koji je prije šest godina u Prokljanu kod Skradina udomio mješanku vuka i divljega hrvatskog ovčara.

Dobio ju je od lovaca, koji su slučajno kod Ostrovice ubili vučicu na leglu sa sedam mladih.

– Iza velikih očnjaka i prodorna pogleda krije se milo stvorenje koje obožava cijelo selo. Nera nikada nije bila na vodilici ili lancu, slobodno se šeta i igra s djecom. Zavija poput pravoga vuka, čak i vodu pije poput krvoločne zvijeri, snažnija je od ijednog psa, ponekad jest nepovjerljiva, a jedino što ne voli jesu mačke. Ali nikada ni jednu nije ozlijedila – otkriva Dobriša, inače uzgajivač pasa.

Kraljici sela, kako je odmila zovu mještani, nažalost, nisu uspjeli pronaći partnera. Psi joj, doznajemo, "ne mirišu dobro", a vukova na Prokljanu "nema ni za lik".

– Pokušali smo je nekoliko puta pariti, ali nije išlo. Sada smo odustali – kaže Dobriša.

Iako nikada nije bila agresivna, Neru zbog izrazito vučjeg izgleda vlasnik rijetko vodi u šetnju gradom, a kada je vide, i turisti je zaobilaze u širokom luku.

– Sve pasmine pasa nastale su udomaćivanjem vuka u procesu koji je počeo prije otprilike milijun godina, što znači da je svejedno je li pas ili vuk, preci su im isti – zaključio je Dobriša. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije